Płatki drożdżowe - dietetyczny hit

Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia.

Fot. 123RF/Picsel

Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg przeciętnego Kowalskiego. Tymczasem okazuje się, iż na sklepowych półkach, tuż obok żywieniowych nowinek, znajdziemy dobrze znane wszystkim produkty o równie dobroczynnym działaniu. Jednym z nich są płatki drożdżowe, które po latach zapomnienia ponownie wracają do łask.

Warto wiedzieć, iż płatki drożdżowe są niczym innym, jak zabitymi (czyli nieaktywnymi) drożdżami. Nie upieczemy na nich ciasta, gdyż nie ulegają one fermentacji, jednak właśnie z tego powodu są dla nas zdrowsze. Surowe drożdże fermentując, żywią się witaminami w naszym ciele oraz wytwarzają spore ilości dwutlenku węgla. Mogą również przyczynić się do zagrzybienia organizmu. Drożdże nieaktywne nie powodują wzdęć i problemów żołądkowych oraz są całkowicie bezpieczne dla osób zmagających się z grzybicą układu trawiennego.

Jakie właściwości mają płatki drożdżowe?

Ten niepozorny produkt spożywczy powinniśmy cenić przede wszystkim za zawartość witamin z grupy B, a w szczególności cennego kwasu foliowego (B9) i ryboflawiny (B2). Ta druga jest nam szczególnie potrzebna w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę, gdyż stymuluje i wzmacnia naszą odporność. Z kolei kwas foliowy to niezwykle cenna substancja, która powinna znaleźć się zwłaszcza w diecie pań w ciąży, gdyż odpowiada za prawidłowy rozwój płodu.

Na tym nie kończą się zaskakujące właściwości drożdży. Znajdziemy w nich również biotynę, czyli substancję, która poprawia kondycję naszej cery, włosów i paznokci. Ponadto, włączając drożdże do diety, zyskujemy fantastyczne źródło odżywczych pierwiastków i mikroelementów, takich jak potas, sód, cynk, wapń i fosfor. Substancje te regulują ciśnienie krwi, wzmacniają strukturę kości oraz pomagają walczyć ze stresem i poprawiają nasze samopoczucie.

Maseczki drożdżowe są skutecznym środkiem, dzięki któremu pozbędziecie się trądziku, wygładzicie cerę oraz usuniecie różnego rodzaju niedoskonałości i przebarwienia.

Pobierz aplikację smaker

Idealne dla wegetarian

Płatki drożdżowe nie posiadają równie intensywnego aromatu, co ich aktywny odpowiednik, dlatego bez trudu możemy włączyć je do codziennej diety. Ich delikatny, orzechowo-serowy smak, porównuje się często z parmezanem. Ze względu na swoje właściwości i aromat, jest to produkt, po który bardzo chętne sięgają wszystkie osoby wykluczające z diety produkty zwierzęce. Płatki idealnie sprawdzą się, jako posypka do makaronów i kanapek, zagęstnik zup, panierka lub dodatek do różnego rodzaju koktajli. Włączenie ich do codziennej diety jest wyjątkowo proste, a korzyści płynące z tej drobnej zmiany powinny być odczuwalne już po krótkim czasie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Racuszki drożdżowe.

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 130

>60 min
3
30 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

5
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2