Do góry

Przekąski Przepis na:

Leśna pasta grzybowa

Leśna pasta grzybowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 215

Dodano:

Odsłon: 562

Leśna pasta grzybowa, doskonała do kanapek, zapiekanek, ...

Składniki

1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do wykonania tego typu pasty nadają się twarde grzyby leśne.



    Obgotowane, sparzone i przestudzone grzyby rozdrabniamy na sitku 6mm.

  2. Marchewkę tarkujemy na wiórki, cebulę kroimy w dość drobną kostkę. Pokrojoną cebulę należy zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy marchew i dalej smażymy do momentu, aż zacznie zmieniać kolor. Dodajemy rozdrobnione grzyby i wszystko dalej dusimy na małym ogniu. W razie potrzeby można dolać oleju lub odrobinę wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Dusimy wszystko jeszcze kilka minut.

  3. Gorącą pastę przekładamy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoików. Jeśli pasta zostanie szybko skonsumowana to nie musimy jej pasteryzować. W przeciwnym przypadku czekamy, aż wystygnie i pasteryzujemy słoiki 20min. Czas mierzymy od momentu „bulgotania” wody.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń