Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja delikatnej i kwaśnej ogórkowej na samodzielnie ukiszonych latem ogórkach. Podobnie, jak szczawiowa, najlepsza jest drugiego lub trzeciego dnia po ugotowaniu.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326171
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12015
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16636
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5373
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326171
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12015
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16636
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5373
Składniki
Mięso umyć, oczyścić, wrzucić do garnka z zimną wodą, zagotować i odszumować. Zmniejszyć temperaturę, by nie buzowało, a tylko się delikatnie "pyrkoliło". Dodać pęczek włoszczyzny, by wywar miał głębszy smak, odszumować. Wsypać 2 łyżki Vegety, gotować razem do miękkości mięsa. Wiązkę wyrzucić, mięso wyjąć, ostudzić i oddzielić mięśnie od skóry i kości. W czasie, kiedy gotuje się wywar, obrać warzywa, umyć, ziemniaki pokroić w drobną kostkę, marchew w ćwierć talarki. Wrzucić do wywaru po wyciągnięciu mięsa, uzupełnić wodą i ugotować do miękkości. Ogórki zetrzeć na grubych oczkach i dodać do miękkich warzyw, zagotować. Odlać kilka łyżek wywaru do kubka, lekko przestudzić, zahartować w płynie śmietanę, dodać mąkę i wymieszać dokładnie, by nie było grudek. Zupę zdjąć z palnika, stopniowo dodać przyrządzoną "zaklepkę", wymieszać, dorzucić koper i ponownie doprowadzić do wrzenia. Na koniec wrzucić kawałki mięsa z kurczaka. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna, można dolać trochę wody z ogórków, ale należy pamiętać, że ogórkowa - podobnie jak szczawiowa - najlepsza jest na drugi i trzeci dzień, kiedy się "przegryzie".