Do góry

Dania główne Przepis na:

Oszukane zrazy z mięsa mielonego

Oszukane zrazy z mięsa mielonego

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8742

Dodano:

Odsłon: 33051

Te oszukane zrazy bardzo nam zasmakowały:). Robi się je zdecydowanie szybciej niż te klasyczne, różnią się smakiem, ale w niczym im nie ustępują. Polecam, na pewno zaskoczą gości.

Składniki

  • 500g mięsa mielonego
  • 100g wędzonego boczku
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy na patelni, studzimy. Cebulę i ogórki kroimy bardzo drobno. Bułkę moczymy w ciepłej wodzie, odciskamy. W misce mieszamy ze sobą mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, jajko, sól, pieprz, paprykę słodką i majeranek (przyprawy w ilości do smaku).

  2. Z mięsa formujemy kulę wielkości pięści. Rozpłaszczamy ją na dłoni lub folii na kształt owalu, na środku układamy cebulę, ogórka i boczek. Formujemy w podłużne rolady.

  3. Na mocno rozgrzanym oleju obsmażamy zrazy z każdej strony do bardzo mocnego zarumienienia (tylko wtedy uzyskamy sos). Zalewamy 300 ml wody, dusimy pod przykryciem przez 45 minut obracając zrazy co jakiś czas. W razie potrzeby dolewamy wodę. Na koniec do sosu dodajemy mąkę rozrobioną z odrobiną zimnej wody, sól, przyprawy i natkę pietruszki. Dusimy do momentu aż sos zgęstnieje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń