Do góry

Desery Przepis na:

Pączki pyszne.

Pączki pyszne.

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 339

Dodano:

Odsłon: 26779

Nie ma idealnego przepisu na pączki doskonałe.Dobrze jest popróbować kilka i trzymać się tego ,z którego wychodzą nam najlepsze.Co ważne ciasto musi być luźne,delikatne i dobrze wyrośnięte. Wtedy pączusie wyjdą jak malowane.

Składniki

  • Na około 20 pączków.
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdzy świeżych
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka plus 50 ml do rozczynu
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 50 g masła,rozpuścić ,ostudzić
  • 20 ml spirytusu
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • Ponadto:
  • tłuszcz do smażenia
  • powidła do nadziewania ,karmel lub czekolada
  • lukier ,0,5 szklanki cukru pudru utrzeć z 3
  • łyżkami soku z cytryny lub wody
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Rozczyn : drożdże rozprowadzić z łyżką cukru w ciepłym
    mleku ,dodać łyżkę mąki ,dobrze wymieszać i odstawić
    na 20 minut .

    Mąkę przesiać ,ale część zostawić i dodawać w trakcie wyrabiania.
    Jajko ,żółtka ubić z cukrem ,dodać gotowy rozczyn ,część mąki ,
    sok i skórkę z cytryny ,spirytus ,mleko letnie i wyrabiać ciasto ,aż
    będzie gładkie,elastyczne i miękkie.pod koniec wyrabiania dodać
    letnie masło i jeszcze raz wyrobić .Odstawić pod przykryciem na
    około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić
    na 20 równych kuleczek ,formujemy je w dłoniach i odstawiamy
    pod przykryciem na kolejne 0,5 godziny .
    Smażymy w głębokim tłuszczu na niewielkiej mocy palnika,aby
    nam się nie spaliły z obu stron po około 2,3 minuty .
    Ja wkładam po 3 pączki ,przykrywam pokrywką na 2 minuty ,
    odkrywam i przewracam na drugą stronę już bez pokrywki .
    Sprawdzam patyczkiem od szaszłyków ,czy ciasto w środku nie
    jest surowe.

  2. Gotowe pączki przekładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami ,
    po przestygnięciu lukrujemy i nadziewamy .Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iskiereczka 23 stycznia 2017 jeszcze tylko jedna baaardzo wazna uwaga-temperatura pomieszczenia w ktorym robi sie paczki,musi byc 23-25 stopni bo kochaja ciepelko i wtedy rosna w oczach.Smazyc na smalcu bo ma wyzsza temperature wrzenia niz olej

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń