Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma idealnego przepisu na pączki doskonałe.Dobrze jest popróbować kilka i trzymać się tego ,z którego wychodzą nam najlepsze.Co ważne ciasto musi być luźne,delikatne i dobrze wyrośnięte. Wtedy pączusie wyjdą jak malowane.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 517
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 293
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9788
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4507
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 517
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 293
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9788
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4507
Składniki
Rozczyn : drożdże rozprowadzić z łyżką cukru w ciepłym mleku ,dodać łyżkę mąki ,dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut . Mąkę przesiać ,ale część zostawić i dodawać w trakcie wyrabiania. Jajko ,żółtka ubić z cukrem ,dodać gotowy rozczyn ,część mąki , sok i skórkę z cytryny ,spirytus ,mleko letnie i wyrabiać ciasto ,aż będzie gładkie,elastyczne i miękkie.pod koniec wyrabiania dodać letnie masło i jeszcze raz wyrobić .Odstawić pod przykryciem na około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 20 równych kuleczek ,formujemy je w dłoniach i odstawiamy pod przykryciem na kolejne 0,5 godziny . Smażymy w głębokim tłuszczu na niewielkiej mocy palnika,aby nam się nie spaliły z obu stron po około 2,3 minuty . Ja wkładam po 3 pączki ,przykrywam pokrywką na 2 minuty , odkrywam i przewracam na drugą stronę już bez pokrywki . Sprawdzam patyczkiem od szaszłyków ,czy ciasto w środku nie jest surowe.
Gotowe pączki przekładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami , po przestygnięciu lukrujemy i nadziewamy .Smacznego.