Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczona ligawa"
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 71
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 77
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 212
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 71
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 77
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 212
Składniki
Umyte mięso nacieramy musztardą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny. Ligawę obsmażamy na maśle ze wszystkich stron, układamy w brytfannie, posypujemy ziarnami gorczycy i pieprzem.
Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 200oC, po czym wyjmujemy, dopiero wówczas solimy, lekko studzimy i kroimy na plastry. Podajemy np. z sosem pieczarkowym i bukietem warzyw.
Cebulę drobno kroimy i lekko podsmażamy na oliwie. Pieczarki obieramy, kroimy i wrzucamy do podsmażonej cebuli. Dodajemy sól, pieprz i mąkę rozmieszaną w łyżce wody. Dusimy 15 minut, a potem zaciągamy śmietaną.
<strong>Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji około 4,50 zł.</strong>Źródło: Rewia