Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo puszysty sernik zaskoczy twoich bliskich swoim smakiem. Sekret tkwi w dwóch składnikach, a mianowicie słodkiej śmietanie i pianie z białek. Dzięki temu ciasto jest lekkie jak piórko, jednocześnie ma klasyczny smak. W tym przepisie przedstawiamy sernik bez spodu.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 387
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 28
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 61
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 94
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 387
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 28
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 61
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 94
Składniki
Masło rozpuść w rondelku i zostaw do wystudzenia. Teraz oddziel białka od żółtek. Ubij je na gęstą i sztywną pianę wraz z odrobiną soli. Z kolei żółtka połącz z cukrem białym i waniliowym, a następnie zmiksuj je na wysokich obrotach. Masa powinna zrobić się jasna i puszysta.
Twaróg połącz z masą jajeczną, a następnie stopniowo wlewaj ostudzone masło. Wsyp budyń i wymieszaj delikatnie, najlepiej z pomocą szpatułki. Przygotuj śmietanę, niech będzie mocno schłodzona. Umieść ją w wysokim naczyniu i ubij na sztywną pianę. Teraz na przemian dodawaj bitą śmietanę i ubite białka do masy serowej, delikatnie mieszając składniki aż się połączą.
Sernik wylej do formy. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza bez termoobiegu i zostaw na kolejne 70-80 minut. Sernik warto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.