Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser, lekki jak chmurka. Na zewnątrz chrupiąca beza, a w środku delikatna pianka. Wierzch przykryty masą śmietankową z mascarpone i ulubionymi owocami.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 92
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 830
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 908
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 92
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 830
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 908
Składniki
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 20-25 cm. Najlepiej obrysować talerz, lub obręcz od tortownicy. Ja obrysowałam obręcz do tortów. Zrobiłam koło o średnicy 24 cm.
Białka dokładnie oddzielić od żółtek, (możecie też wykorzystać zamrożone białka) wbić do miski. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy piana będzie ubita, dodawać po łyżce cukier. Po dodaniu każdej porcji cukru chwilę miksować, żeby cukier się rozpuścił. Dopiero wtedy wsypać kolejna łyżkę cukru. Po dodaniu całego cukru, wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać ocet. Miksować jeszcze chwilę. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Całe ubijanie, trwało u mnie 30 minut. Gotową pianę wyłożyć na wcześniej przygotowany papier do pieczenia, ułożony na blaszce od piekarnika. Ja ułożyłam na okrągłej blaszce do pizzy. Uformować bezę według narysowanego koła. Boki bezy podnieść szpatułką do góry, tak żeby w środku powstało wgłębienie. Można delikatnie środek wygładzić łyżką.
Blaszkę z bezą wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 stopni z termoobiegiem. Po włożeniu bezy, od razu zmniejszyć temperaturę do 100 stopni z termoobiegiem. Suszyć 2 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezę do wystudzenia. Ja piekłam wieczorem i zostawiłam w piekarniku na całą noc.
Krem śmietankowy wyłożyć na bezę, tuż przed podaniem. Przygotowanie kremu. Śmietankę ubić, kiedy będzie już gęsta dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać, żeby składni się połączyły. Tak przygotowany krem wyłożyć na wystudzoną bezę. Na kremie ułożyć owoce.