Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj kochani pokaże Wam super szybki sposób na zrobienie pysznej i nieco innej babki z ajerkoniakowym kremem. Ta dwukolorowa babka na pewno będzie świetna opcja na Wasz wielkanocny stol. Robi się ja niezwykle szybko i zawsze wychodzi.
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 161
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 312
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 522
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 877
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 161
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 312
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 522
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 877
Składniki
W misce utrzeć na puszystą masę żółtka z cukrem i dodatkiem soli. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę i dodać do utartych żółtek, ponownie wymieszać za pomącą miksera. Następnie do miski dodać mąkę i zmielone migdały. Całość wymieszać dobrze łyżką. Jedną czwartą przygotowanego ciasta przełożyć do osobnej miseczki i wymieszać z kakao.
Podłużną formę do pieczenia (moja o długości 30cm) posmarować masłem i jej dno posypać płatkami migdałowymi. Na tak przygotowaną formę wyłożyć ciasto kakaowe i dobrze je wyrównać na dnie formy. Na cieście kakaowym ułożyć warstwę ciasta jasnego i ponownie wyrównać. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 180 st. C, przez około 40 minut,
W międzyczasie przygotować krem: masło utrzeć na puszystą masę wraz z likierem i cukrem pudrem.
Upieczone ciasto wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto ułożyć na desce do krojenia dnem do góry i od tej strony wyciąć w cieście kawałek w kształcie litery V. Patrz film. Powstały klin ciasta odłożyć na bok, a ciasto w miejscu wycięcia posmarować przygotowanym kremem i dokleić z powrotem wycięty kawałek ciasta.. Ciasto odwrócić na właściwą stronę i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!