Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj kochani pokaże Wam super szybki sposób na zrobienie pysznej i nieco innej babki z ajerkoniakowym kremem. Ta dwukolorowa babka na pewno będzie świetna opcja na Wasz wielkanocny stol. Robi się ja niezwykle szybko i zawsze wychodzi.
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 122
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 217
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 1995
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 122
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 217
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 1995
Składniki
W misce utrzeć na puszystą masę żółtka z cukrem i dodatkiem soli. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę i dodać do utartych żółtek, ponownie wymieszać za pomącą miksera. Następnie do miski dodać mąkę i zmielone migdały. Całość wymieszać dobrze łyżką. Jedną czwartą przygotowanego ciasta przełożyć do osobnej miseczki i wymieszać z kakao.
Podłużną formę do pieczenia (moja o długości 30cm) posmarować masłem i jej dno posypać płatkami migdałowymi. Na tak przygotowaną formę wyłożyć ciasto kakaowe i dobrze je wyrównać na dnie formy. Na cieście kakaowym ułożyć warstwę ciasta jasnego i ponownie wyrównać. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 180 st. C, przez około 40 minut,
W międzyczasie przygotować krem: masło utrzeć na puszystą masę wraz z likierem i cukrem pudrem.
Upieczone ciasto wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto ułożyć na desce do krojenia dnem do góry i od tej strony wyciąć w cieście kawałek w kształcie litery V. Patrz film. Powstały klin ciasta odłożyć na bok, a ciasto w miejscu wycięcia posmarować przygotowanym kremem i dokleić z powrotem wycięty kawałek ciasta.. Ciasto odwrócić na właściwą stronę i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!