Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bezmleczne zdrowe bułeczki drożdżowe z chia i makiem.
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 252
Przepis dnia
Spodziewasz się gości i chcesz ugotować coś smacznego, a zarazem szybkiego na...
Odsłon: 10733
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9469
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 252
Przepis dnia
Spodziewasz się gości i chcesz ugotować coś smacznego, a zarazem szybkiego na...
Odsłon: 10733
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9469
Składniki
Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozrobić w odrobinie ciepłej wody. Mak dokładnie spłukać. Do 150 ml ciepłej wody dodać mak, nasiona chia, cukier, oliwę oraz sól. Do mąki dodać rozrobione drożdże, wodę ze składnikami oraz roztrzepane jajko. Całość wymieszać i wyrobić ciasto, ewentualnie dodając wody lub mąki dla odpowiedniej konsystencji. Ciasto podzielić na 5 kawałków. z każdego uformować pasek jak na zdjęciu, posypać cukrem, ułożyć maliny i zwinąć. Uformowane bułeczki pozostawić 10 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach około 20 min.- w zależności od rodzaju piekarnika. Gotowe posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.