Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i łatwe przygotowanie, delikatny smak.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 653
Tradycyjny makowiec w prostej i szybkiej odsłonie! Świąteczny wypiek, z które...
Odsłon: 117
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 926
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 653
Tradycyjny makowiec w prostej i szybkiej odsłonie! Świąteczny wypiek, z które...
Odsłon: 117
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 926
Składniki
Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ucierać. Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Do masy maślanej dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, kokos i kleik. Wymieszać - w tym momencie należy to robić łapkami, bo masa jest bardzo gęsta. Następnie dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie łączymy z całą masą.
Blachę smarujemy masłem i nakładamy na nią szarpane kawałeczki ciasta, im bardziej nieregularne, tym lepiej. Efekt będzie niekonwencjonalny i ciekawy.
Pieczemy w 165 stopniach Celcjusza, ok.12-15 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.