Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka przełożone kremem budyniowym z dodatkiem wiórków kokosowych. Zamiast kupować te pyszności w sklepie, upiecz samodzielnie w domu. Będą smakować o wiele lepiej.
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 88
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 236
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3284
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 88
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 236
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3284
Składniki
Na początek zrób budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszając jednak ilość mleka o połowę. Odstaw do ostudzenia.
Mąkę przesiej na blat, stolnicę lub do dużej miski. Wysyp też cukier puder i szczyptę soli. Na środek dodaj masło (nie musi być mocno schłodzone) i pokrojone w kostkę. Zacznij zagniatać ciasto. Wtedy dodaj żółtka i śmietanę. Energicznie zagnieć ciasto, aby było jednolite i gładkie. Uformuj kulę, zawiń w folię i przełóż do lodówki na minimum pół godziny.
W tym czasie przygotuj lukier. Białka umieść w misce, zacznij ubijać je trzepaczką. Kiedy odrobinę zgęstnieją, dodawaj partiami cukier puder, dalej ubijaj. Pod koniec dodaj sok z cytryny. Konsystencja lukru powinna być gładka, gęsta, a w dodatku masa powinna się błyszczeć.
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na cienki placek. Wykrawaj małe okręgi, najlepiej zrobić to kieliszkiem. Na wierzchu każdego małego placka umieść małą łyżeczką lukier na całej powierzchni. Tak przygotowane ciasteczka piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut aż się zarumienią.
Teraz wróć do robienia kremu budyniowego. Miękkie masło zacznij miksować, a następnie dodawaj po łyżce gotowego i ostudzonego budyniu. Powtarzaj tak długo, aż krem będzie gładki i jednolity.
Teraz każde ciasteczko po gładkiej stronie bez lukru wyłóż budyniem. Przyłóż do tej warstwy drugie ciasteczko. Po sklejeniu posmaruj masą boki i obtocz w wiórkach kokosowych.