Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Ciastka warszawskie
  • Ciasta
  • Przepis na

Ciastka warszawskie

04.07.2025 Odsłon: 18467
5.0 (17 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Ciastka warszawskie to jeden z tych wypieków, które kojarzą się z domowym ciepłem, filiżanką herbaty i smakiem dzieciństwa. Choć ich przygotowanie wymaga kilku kroków, efekt wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. To małe, kruche ciasteczka przekładane kremem budyniowym, dekorowane błyszczącym lukrem i obsypane kokosem – wyglądają elegancko, a smakują jeszcze lepiej. 

Jeśli szukasz tradycyjnych i klasycznych słodyczy, to wybierz ciastka warszawskie. Przepis ten nie jest skomplikowany, ale wymaga dokładności i cierpliwości – tak jak większość tradycyjnych receptur, które przetrwały próbę czasu. Zdradzamy tajniki przygotowania ciasteczek warszawskich.  

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Ciastka warszawskie – jak je przygotować? 

Przygotowanie ciastek warszawskich może wydawać się czasochłonne, ale to przepis, który warto wykonać krok po kroku – bez pośpiechu. Kluczem do sukcesu jest dobra organizacja pracy i cierpliwość, zwłaszcza przy schładzaniu ciasta i łączeniu wszystkich elementów. 

Ciasto kruche nie lubi długiego zagniatania. Wystarczy, że składniki się połączą w jednolitą masę – wtedy należy szybko uformować kulę i schować ją do lodówki. Dzięki temu ciasto nie stanie się twarde po upieczeniu. Użycie zimnego masła nie jest konieczne, ale dobrze, jeśli nie będzie ono zbyt miękkie – zbyt ciepły tłuszcz sprawi, że ciasto będzie się kleić i trudniej będzie je rozwałkować. 

Lukier musi być odpowiednio gęsty, aby nie spływał z ciasteczek podczas pieczenia. Ubijając białka, dodawaj cukier puder stopniowo – tylko wtedy uzyskasz pożądaną, lśniącą konsystencję. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej cukru pudru; jeśli zbyt gęsta – odrobina soku z cytryny lub kilka kropel wody rozwiąże problem. Nakładaj lukier cienką warstwą, ale starannie – to on nadaje ciastkom charakterystyczny wygląd i smak. 

Ciasteczka warszawskie pieką się krótko – zwykle wystarczy 10–15 minut w temperaturze 180°C. Zbyt długie pieczenie sprawi, że będą twarde i przesuszone. Warto obserwować, kiedy brzegi delikatnie się zarumienią – to znak, że czas je wyciągnąć z piekarnika. Gotowe ciasteczka warszawskie powinny być jasne, kruche i lekko złociste od spodu. 

To jeden z najczęstszych błędów w przygotowywaniu kremów – łączenie ciepłego budyniu z zimnym masłem. W efekcie masa się warzy, czyli rozdziela. Aby temu zapobiec, budyń należy całkowicie ostudzić, a masło wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miało temperaturę pokojową. Tylko wtedy uda się uzyskać krem gładki, puszysty i stabilny. 

Po upieczeniu i ostudzeniu ciastek warszawskich, najlepiej wybrać pary o zbliżonym kształcie i wielkości. Kremu nie dawaj zbyt dużo – ma jedynie połączyć dwie części. Dobrze jest chwilę odczekać po sklejeniu ciastek, zanim pokryjesz boki masą i obtoczysz je w kokosie – będą bardziej zwarte. Gotowe ciastka najlepiej smakują po kilku godzinach, kiedy wszystkie smaki się przegryzą. 

Inne pomysły na ciastka warszawskie – z marmoladą, chałwą lub masą orzechową 

Klasyczne ciastka warszawskie z kremem budyniowym i lukrem to prawdziwy przysmak, ale warto wiedzieć, że przepis ten ma wiele ciekawych wariantów. Jednym z nich są ciastka warszawskie z marmoladą. To najprostsza i najszybsza alternatywa dla kremu budyniowego. Zamiast przygotowywać masę, wystarczy użyć gęstej marmolady, najlepiej różanej lub wieloowocowej. Smarujemy nią jedną część ciasteczka i składamy z drugim – jak w klasycznej wersji. Lukier i kokos pozostają bez zmian, choć niektórzy rezygnują z kokosu, aby uzyskać bardziej delikatny efekt. 

Jeśli lubisz sezamowe nuty i bardziej intensywne, słodkie smaki, spróbuj ciastek warszawskich z chałwą. Wystarczy połączyć rozdrobnioną chałwę (np. waniliową) z miękkim masłem – w proporcji mniej więcej 2:1 – i dokładnie utrzeć, aż powstanie gładka masa. Można dodać odrobinę wanilii lub szczyptę soli, aby zbalansować słodycz. Taki krem doskonale komponuje się z kruchym ciastem i lukrem, a kokos na bokach dodaje całości ciekawej tekstury. 

Masło orzechowe, orzechy włoskie, laskowe czy migdały – każdy z tych składników może posłużyć do stworzenia aromatycznej masy do ciastek warszawskich. Najprostszy sposób to połączenie mielonych orzechów z odrobiną miodu i masła, by powstała smarowna pasta. Można też dodać nieco mleka skondensowanego lub serka mascarpone, aby masa była bardziej kremowa. Ciastka warszawskie z masą orzechową są mniej słodkie niż klasyczna wersja, ale bardzo wyrazista i sycąca – idealna dla dorosłych smakoszy. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 515

do 60 min 60 min
4
smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 170296

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 742

> 60 min >60 min
2
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10766

do 60 min 60 min
20
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3447

do 30 min 30 min
21
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z pieczarkami i ....

Dania główne Pierogi z pieczarkami i ....

Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2480

do 60 min 60 min
11
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 515

do 60 min 60 min
4
smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 170296

do 30 min 30 min
90
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 742

> 60 min >60 min
2
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

Ciasta Markizy kakaowe z kremem maślanym, pyszne ciasteczka

rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 10766

do 60 min 60 min
20
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3447

do 30 min 30 min
21
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z pieczarkami i ....

Dania główne Pierogi z pieczarkami i ....

Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2480

do 60 min 60 min
11
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Ciastka warszawskie
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

Na ciasto
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • odrobina soli
Na lukier
  • 2 białka
  • 300 g cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
Na krem
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 g masła
  • 150 ml mleka
  • 100 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
1

Na początek zrób budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszając jednak ilość mleka o połowę. Odstaw do ostudzenia.

2

Mąkę przesiej na blat, stolnicę lub do dużej miski. Wysyp też cukier puder i szczyptę soli. Na środek dodaj masło (nie musi być mocno schłodzone) i pokrojone w kostkę. Zacznij zagniatać ciasto. Wtedy dodaj żółtka i śmietanę. Energicznie zagnieć ciasto, aby było jednolite i gładkie. Uformuj kulę, zawiń w folię i przełóż do lodówki na minimum pół godziny.

3

W tym czasie przygotuj lukier. Białka umieść w misce, zacznij ubijać je trzepaczką. Kiedy odrobinę zgęstnieją, dodawaj partiami cukier puder, dalej ubijaj. Pod koniec dodaj sok z cytryny. Konsystencja lukru powinna być gładka, gęsta, a w dodatku masa powinna się błyszczeć.

4

Po wyciągnięciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na cienki placek. Wykrawaj małe okręgi, najlepiej zrobić to kieliszkiem. Na wierzchu każdego małego placka umieść małą łyżeczką lukier na całej powierzchni. Tak przygotowane ciasteczka piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut aż się zarumienią.

5

Teraz wróć do robienia kremu budyniowego. Miękkie masło zacznij miksować, a następnie dodawaj po łyżce gotowego i ostudzonego budyniu. Powtarzaj tak długo, aż krem będzie gładki i jednolity.

6

Teraz każde ciasteczko po gładkiej stronie bez lukru wyłóż budyniem. Przyłóż do tej warstwy drugie ciasteczko. Po sklejeniu posmaruj masą boki i obtocz w wiórkach kokosowych.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki