Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto arbuz nie tylko pięknie się prezentuje, ale również doskonale smakuje. Wbrew pozorom, jego przygotowanie wcale nie jest trudne, jednak dekoracja wymaga odrobiny talentu plastycznego, zwłaszcza jeśli zależy ci na realistycznym efekcie.
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 62
Każda wędlina wykonana domowym sposobem jest lepsza od najlepszej sklepowej.
Odsłon: 59
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 1592
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 94
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 62
Każda wędlina wykonana domowym sposobem jest lepsza od najlepszej sklepowej.
Odsłon: 59
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 1592
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 94
Składniki
Przygotuj biszkopt. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Białka ubij wraz z odrobiną soli, kiedy zaczną robić się sztywne, dodawaj stopniowo cukier. Dodawaj żółtka jedno po drugim, cały czas miksując. Na koniec wmieszaj mąkę wraz z proszkiem za pomocą łyżki drewnianej lub szpatułki. Na koniec dodaj czerwony barwnik, ilość zależy od producenta. Wmieszaj też czekoladowe pastylki, które będą imitować pestki. Tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wypełnij ciastem. Piecz około 30-40 minut w 180 stopniach Celsjusza bez termoobiegu.z Jeśli posiadasz, zamiast tortownicy możesz użyć formy w kształcie półkuli, co upodobni ciasto bardziej do arbuza.
Przejdź do przygotowania masy truskawkowej. Owoce umyj, pozbądź się szypułek, pokrój na drobniejsze kawałki. Umieść na rozgrzanej patelni i zasyp cukrem. Podlej delikatnie wodą, wystarczy jedna łyżka. Po minucie lub dwóch delikatnie nimi zamieszaj. Truskawki powinny puścić sok i zacząć się rozpadać. Podgrzewaj przez 10 minut. Po zdjęciu z ognia odczekaj aż owoce ostygną. Wtedy zmiksuj całość blenderem. Masa powinna być gęsta. Jeśli nie jest, użyj żelatyny. Schłodzoną śmietankę umieść wraz z mascarpone w misce miksera. Ubijaj najpierw na średnich obrotach, potem na wysokich. Masa powinna być gęsta i sztywna. Na koniec dodaj cukier puder, delikatnie wymieszaj. Wmieszaj w masę śmietanową mus z truskawek. Pamiętaj o tym, aby był przestudzony.
Biszkopt podziel na kilka cienkich blatów. Przygotowany krem truskawkowy podziel na dwie części: jedną większą (2/3) i jedną mniejszą (1/3). Każdy blat przełóż kremem truskawkowym z większej części. Jeśli chcesz nadać ciastu kształt bardziej przypominający arbuza, możesz w tym momencie ściąć nieco ciasta, tak aby przypominało półkulę. Łyżeczkę żelatyny zalej zimną wodą i poczekaj aż napęcznieje. Po tym podgrzej ją krótko w mikrofalówce. Dodaj do niej 2 łyżki kremu truskawkowego (z mniejszej części) i wymieszaj. Teraz dodaj żelatynę do pozostałego kremu. Obtocz nim ciasto z zewnątrz.
Na koniec rozwałkuj masę cukrową na kształt swojego ciasta. Możesz też podzielić ją na kilka trójkątów, które będą imitować skórkę od arbuza. Ważne, aby nałożyć ją równomiernie na ciasto i pokryć całość. Barwnik w ciemniejszym odcieniu delikatnie połącz z wodą i pomaluj wierzch, aby zyskać efekt nierównych fal.