Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Arbuz to efektowny deser warstwowy, który idealnie imituje popularny owoc. Składa się z biszkoptowych spodów, zabarwionych na intensywnie czerwony kolor, przełożonych także czerwoną warstwą z truskawek, serka mascarpone i śmietanki. Niezwykle uroczo prezentują się też czarne pestki z czekoladowych groszków. Deser jest lekki, orzeźwiający i bardzo atrakcyjny wizualnie. Musisz przyrządzić go latem, kiedy dostępne są świeże owoce. A zimą możesz wykorzystać truskawki w słoiku.
Przygotowanie tego ciasta jest z pewnością warte każdego wysiłku, zwłaszcza z uwagi na niezwykły wygląd wypieku. Jest to idealny deser na letnie przyjęcia, w szczególności dziecięce urodziny. Sprawdzi się na piknikach, jubileuszach i uroczystościach, na których chcemy zaskoczyć gości nie tylko smakiem, ale i prezencją. Arbuz jest dowodem na to, że nawet proste składniki mogą stworzyć coś spektakularnego.
Opadanie biszkoptu może mieć kilka przyczyn. Najczęstszą jest zbyt krótki czas ubijania jajek z cukrem - masa powinna potroić swoją objętość i być jasna oraz puszysta. Inną przyczyną może być zbyt gwałtowne dodawanie mąki, co powoduje utratę powietrza. Kluczowe jest również, aby nie otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia. Biszkopt staje się twardy, gdy jest pieczony zbyt długo lub w zbyt wysokiej temperaturze. Sprawdzaj jego gotowość suchym patyczkiem i wyjmuj z piekarnika, gdy jest upieczony, ale nie przesusza się. Niektórzy pozostawiają go w uchylonym piecu przez ok. 5 minut, a jeszcze inni upuszczają z wysokości 20 cm na blat kuchenny. Możesz wypróbować wszystkie sposoby i znaleźć swój najlepszy.
Krojenie biszkoptu na blaty bardzo często spędza sen z powiek wielu początkującym cukiernikom. W przypadku ciasta Arbuz tych warstw powinno być znacznie więcej niż w klasycznym torcie, co oznacza, że trzeba ciasto przekroić 5-6 razy. Najlepiej sprawdzi się do tego nitka kuchenna. Przed rozpoczęciem pracy zaznacz delikatnie nożem wysokość cięcia, najlepiej w 5-6 miejscach po okręgu. Owiń nitkę wokół nacięć i delikatnie zaciskaj. Poszczególne blaty zdejmuj za pomocą długiego noża i łopatki do tortów. Jeśli któryś z blatów przypadkiem połamie ci się w dłoniach, nie przejmuj się - wewnątrz i tak nie będzie tego widać, a całość skleisz kremem truskawkowym. Możesz też ułatwić sobie pracę, choć sam proces pieczenia ciasta będzie dłuższy: zamiast jednego biszkoptu upiecz dwa mniejsze i każdy z nich podziel na standardowe, trzy warstwy.
Problem zbyt rzadkiego kremu wynika zazwyczaj z niewłaściwej temperatury składników. Zarówno śmietanka kremówka, jak i serek mascarpone muszą być mocno schłodzone, najlepiej przez kilka godzin. Pamiętaj, aby ubijać je razem lub w odpowiedniej kolejności, zaczynając od ubijania śmietanki, a następnie dodając mascarpone i kontynuując miksowanie, do uzyskania gęstego, sztywnego kremu. Inną przyczyną może być zbyt wodnisty mus truskawkowy - zwróć uwagę, by dobrze go odparować. W razie potrzeby możesz go nieco zagęścić żelatyną przed dodaniem do reszty składników kremu.
Przepis podaje, by użyć kropelek z czekolady dodanych do biszkoptu jeszcze przed pieczeniem. Dla ciekawszego efektu możesz nimi posypać lekko każdą warstwę ciasta, już po nałożeniu kremu. Będą przyjemnie chrupać pod zębami. Dla miłośników owocowych deserów można zaproponować posypanie ciasta borówkami amerykańskimi lub jagodami, których ciemny kolor także doskonale będzie imitował arbuzowe pestki. Ciekawym i nieoczywistym rozwiązaniem jest także dodanie nasion czarnego sezamu.
Piękny kolor miąższu uzyskujemy, dodając czerwony barwnik spożywczy do samego biszkoptu, na samym końcu. Masę wymieszaj szpatułką, bez użycia miksera, by nie naruszyć pęcherzyków powietrza. Najlepszy efekt dają barwniki w żelu lub w paście, ponieważ są mocno skoncentrowane i nie zmieniają konsystencji ciasta. Biszkopt z truskawkami będzie odwzorowywał środek arbuza. Jeśli zaś chodzi o boki ciasta, czyli skórkę arbuza, to najprościej jest użyć masy cukrowej o zielonym zabarwieniu. Można ją przyrządzić samodzielnie lub użyć już gotowej. Jeśli nie przepadasz za takim sposobem dekorowania tortów, użyj marcepanu lub zielonego biszkoptu - upiecz osobno cienki blat ciasta, a następnie obłóż nim boki, w razie potrzeby docinając go i formując do zaokrąglonego kształtu deseru. Nieco mniej zjawiskowy efekt, ale także ciekawy i pyszny możesz osiągnąć, obkładając brzegi zielonym kremem śmietanowym z masą pistacjową lub zielonym barwnikiem.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 732
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22766
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15139
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4853
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45458
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 732
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22766
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15139
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4853
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45458
Składniki
Przygotuj biszkopt. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Białka ubij wraz z odrobiną soli, kiedy zaczną robić się sztywne, dodawaj stopniowo cukier. Dodawaj żółtka jedno po drugim, cały czas miksując. Na koniec wmieszaj ostrożnie mąkę wraz z proszkiem za pomocą łyżki drewnianej lub szpatułki. Dodaj jeszcze czerwony barwnik, ilość zależy od producenta. Wmieszaj też czekoladowe pastylki, które będą imitować pestki. Tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wypełnij ciastem. Piecz około 30-40 minut w 180 stopniach Celsjusza w trybie góra-dół. Jeśli posiadasz, zamiast tortownicy możesz użyć formy w kształcie półkuli, co upodobni ciasto bardziej do arbuza.
Przejdź do przygotowania masy truskawkowej. Owoce umyj, pozbądź się szypułek, pokrój na drobniejsze kawałki. Umieść na rozgrzanej patelni i zasyp cukrem. Podlej delikatnie wodą, wystarczy jedna łyżka. Po minucie lub dwóch delikatnie nimi zamieszaj. Truskawki powinny puścić sok i zacząć się rozpadać. Podgrzewaj przez 10 minut. Po zdjęciu z ognia odczekaj, aż owoce ostygną. Wtedy zmiksuj całość blenderem. Masa powinna być gęsta. Jeśli nie jest, użyj żelatyny. Schłodzoną śmietankę umieść wraz z mascarpone w misce miksera. Ubijaj najpierw na średnich obrotach, potem na wysokich. Masa powinna być gęsta i sztywna. Na koniec dodaj cukier puder, delikatnie wymieszaj. Wmieszaj w masę śmietanową mus z truskawek. Pamiętaj o tym, aby był przestudzony.
Biszkopt podziel na kilka cienkich blatów. Przygotowany krem truskawkowy podziel na dwie części: jedną większą (2/3) i jedną mniejszą (1/3). Każdy blat przełóż kremem truskawkowym z większej części. Jeśli chcesz nadać ciastu kształt bardziej przypominający arbuza, możesz w tym momencie ściąć nieco ciasta, tak aby przypominało półkulę. Łyżeczkę żelatyny zalej zimną wodą i poczekaj, aż napęcznieje. Po tym podgrzej ją krótko w mikrofalówce. Dodaj do niej 2 łyżki kremu truskawkowego (z mniejszej części) i wymieszaj. Teraz dodaj żelatynę do pozostałego kremu. Obtocz nim ciasto z zewnątrz.
Na koniec rozwałkuj masę cukrową na kształt swojego ciasta. Możesz też podzielić ją na kilka trójkątów, które będą imitować skórkę od arbuza. Ważne, aby nałożyć ją równomiernie na ciasto i pokryć całość. Barwnik w ciemniejszym odcieniu delikatnie połącz z wodą i pomaluj wierzch, aby zyskać efekt nierównych fal, widocznych na skórce prawdziwego arbuza.