Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne, bardzo smaczne ciasto czekoladowe z jabłkami.
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 71
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 593
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5627
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 71
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 593
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5627
Składniki
Wykonanie polewy: Masło rozpuszczamy w małym rondelku. Czekoladę kroimy w małe kawałki. Gdy masło zacznie się gotować, wyłączamy gotowanie i wkładamy pokrojoną w kawałki czekoladę, cały czas mieszamy do ładnego rozpuszczenia się czekolady.
Wykonanie ciasta: Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w mniejszą kostkę. Wszystkie suche składniki przesiewamy do miseczki. W większej misce ucieramy cukier, jajka, cukier wanilinowy i cynamon. Do zmiksowanej masy dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując na wolniejszych obrotach. Po połączeniu się składników dodajemy mleko i wszystko miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy wszystkie suche składniki i miksujemy do otrzymania ładnej, gładkiej masy czekoladowej. Do czekoladowej masy dodajemy pokrojone w drobniejszą kostkę jabłka, mieszamy żeby jabłka dobrze połączyły się z masą czekoladową. Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, ja wyłożyłem jeszcze herbatnikami, równamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 45 minut w tej temperaturze przy włączonych grzałkach góra/dół, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy w piekarniku 15 minut. Po tym czasie możemy uchylić klapę od piekarnika i dalej wystudzić ciasto. Po ostudzeniu ciasto wyjmujemy z formy, polewamy polewą czekoladową, posypujemy wiórkami kokosowymi i kroimy na porcje. Smacznego !!!