Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne, bardzo smaczne ciasto czekoladowe z jabłkami.
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2429
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2524
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 499
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 1345
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2429
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2524
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 499
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 1345
Składniki
Wykonanie polewy: Masło rozpuszczamy w małym rondelku. Czekoladę kroimy w małe kawałki. Gdy masło zacznie się gotować, wyłączamy gotowanie i wkładamy pokrojoną w kawałki czekoladę, cały czas mieszamy do ładnego rozpuszczenia się czekolady.
Wykonanie ciasta: Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w mniejszą kostkę. Wszystkie suche składniki przesiewamy do miseczki. W większej misce ucieramy cukier, jajka, cukier wanilinowy i cynamon. Do zmiksowanej masy dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując na wolniejszych obrotach. Po połączeniu się składników dodajemy mleko i wszystko miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy wszystkie suche składniki i miksujemy do otrzymania ładnej, gładkiej masy czekoladowej. Do czekoladowej masy dodajemy pokrojone w drobniejszą kostkę jabłka, mieszamy żeby jabłka dobrze połączyły się z masą czekoladową. Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, ja wyłożyłem jeszcze herbatnikami, równamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 45 minut w tej temperaturze przy włączonych grzałkach góra/dół, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy w piekarniku 15 minut. Po tym czasie możemy uchylić klapę od piekarnika i dalej wystudzić ciasto. Po ostudzeniu ciasto wyjmujemy z formy, polewamy polewą czekoladową, posypujemy wiórkami kokosowymi i kroimy na porcje. Smacznego !!!