Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto drożdżowe z migdałami"
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 88
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 41
Polecam.
Odsłon: 371
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3645
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 88
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 41
Polecam.
Odsłon: 371
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3645
Składniki
Migdały zalej wrzątkiem. Po 5 min odcedź, obierz ze skórki i posiekaj. Do rondelka włóż masło lub margarynę. Roztop i wystudź. Do miski wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 2-3 łyżki mleka.
Wymieszaj, by drożdże się rozpuściły. Dodaj 3-4 łyżki mąki, wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Miskę przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 min.
Na stolnicę lub blat przesiej pozostałą mąkę. Dodaj sól, pozostały cukier oraz mleko, wyrośnięty rozczyn, jajko, kilka kropli aromatu migdałowego oraz roztopiony tłuszcz.
Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i ostaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by podwoiło swą objętość.
Ciasto przełóż na stolnicę, dodaj migdały i ponownie zagnieć. Formę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
Włóż do niej przygotowane ciasto, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż blachę z ciastem, piecz ok. 30 min. Po wystudzeniu wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut
Porcja: 250 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie