Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto drożdżowe z migdałami"
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2221
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 150
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 263
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2221
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 150
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 263
Składniki
Migdały zalej wrzątkiem. Po 5 min odcedź, obierz ze skórki i posiekaj. Do rondelka włóż masło lub margarynę. Roztop i wystudź. Do miski wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 2-3 łyżki mleka.
Wymieszaj, by drożdże się rozpuściły. Dodaj 3-4 łyżki mąki, wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Miskę przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 min.
Na stolnicę lub blat przesiej pozostałą mąkę. Dodaj sól, pozostały cukier oraz mleko, wyrośnięty rozczyn, jajko, kilka kropli aromatu migdałowego oraz roztopiony tłuszcz.
Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i ostaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by podwoiło swą objętość.
Ciasto przełóż na stolnicę, dodaj migdały i ponownie zagnieć. Formę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
Włóż do niej przygotowane ciasto, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż blachę z ciastem, piecz ok. 30 min. Po wystudzeniu wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut
Porcja: 250 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie