Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto krucho-drożdżowe z pigwą"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 645
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 645
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 0,90 zł
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. W misce mieszamy 500 g mąki, 50 g cukru, 75 g masła i jajko. Dodajemy mleko z drożdżami i wyrabiamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Umyte pigwy obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy pestki, kroimy w plastry. Na patelni karmelizujemy 75 g cukru, dodajemy plastry pigwy, podlewamy wodą i dusimy aż płyn odparuje.
Ciasto drożdżowe przekładamy do prostokątnej blachy. Robimy wgłębienia, które wypełniamy konfiturą z żurawiny.
225 g mąki, 100 g cukru, 150 g masła, jajko i mak zagniatamy. Na ciasto drożdżowe wykładamy pigwę, a na nią rozkruszamy ciasto z makiem. Pieczemy 30–35 minut w 200oC.Źródło: Rewia