Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto migdałowe"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 24
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 155
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 358
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 81
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 24
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 155
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 358
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 81
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Na ciasto zmiksuj suche z posiekanym masłem. Dodaj jajka i białko.
Formę (ok. 20 cm) posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tak aby wystawał po przeciwległych bokach. Przełóż ciasto. Piecz 25 minut.
Wymieszaj mikserem wszystkie kremu, wyłóż masę na migdałowe ciasto i piecz jeszcze 12-15 cm.
Dobrze wystudź.
Zmiksuj miąższ z pomarańczy, przecedź. Powinnaś otrzymać 300 ml soku. Dodaj sok z limonki i cukier. Rozpuść żelatynę w 1/3 szklanki wrzątku.
Dodaj do soku, zagotuj i odstaw do wystygnięcia. Delikatnie wylej sok na warstwę ricotty i wstaw ciasto do lodówki na minimum 2 godziny.
Wyjmij z formy przed podaniem, wyrównaj brzegi, pokrój na małe kwadraty.
Czas przygotowania 90 min, 15 porcji, 315 kcal.
Aby wyjąć nasiona wanilii, należy najpierw odkroić końce laski i rozciąć ją wzdłuż. Następnie rozłożyć płasko i zeskrobać koniuszkiem noża miękki środek.Źródło: Olivia