Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto parzone idealnie nadaje się na karpatkę jak i na eklerki . Bardzo proste w wykonaniu , tanie i wydajne. Cóż więcej potrzeba ? Składniki na dwie blaszki karpatkowe lub na porządną porcję eklerków.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Składniki
Wodę zagotowujemy z margaryną. Pozostawiając garnek na średnim ogniu dodajemy mąkę cały czas energicznie mieszając . Masa bardzo szybko zgęstnieje. Zrobi się "klucha" ale nie należy się tym przejmować.Jest to prawidłowa konsystencja. Taką kluchę na zmniejszonymi ogniu kilka razy przemieszać , przerzucić na drugą stronę żeby złapała temperatury . Odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy ciasto jest już prawie zimne , dodajemy jajka i dokładnie miksujemy na wysokich obrotach do czasu uzyskania jednolitej masy. Jeśli jest to ciasto na karpatkę , masę dzielimy na pół o rozsmarowujemy na blaszkach dokładnie wysmarowanych margaryną i wysypanych mąką. Pieczemy około 25 minut w 200 stopniach . Jeśli robimy eklerki , za pomocą rękawa nakładamy długie lub okrągłe formy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Muszą być one troszkę większe aby po upieczeniu z łatwością przekroić . Ciasto zwiększa swoją objętość. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Polecam. Małgośka w Kuchni