Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto dla wielbicieli rabarbaru :)
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 2079
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2306
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 86
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 172
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1567
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 2079
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2306
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 86
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 172
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1567
Składniki
W misce umieszczamy pokrojoną kostkę masła, mąkę oraz cukier - zagniatamy. Kiedy uzyskamy jednolitą strukturę ciasta dodajemy żółtka oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany. Dalej ugniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. W między czasie myjemy i wycieramy do sucha rabarbar i jabłka. Rabarbar kroimy w kawałki po ok. 1,5-2 cm, a jabłka na ćwiartki i w cienkie plasterki. Mieszamy z 7 łyżkami brązowego cukru, 3 łyżkami kaszy manny, łyżeczką cynamonu oraz otartą skórką z cytryny.
Kiedy ciasto się schłodzi odkrawamy z niego 1/4. Resztę rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Ciasto dociskamy do blachy. Nakładamy z "górką" wymieszane jabłka z rabarbarem (pamiętajcie, że nadzienie się skurczy podczas pieczenia!) i odcinamy końce. Ciasto, które zostało rozwałkowujemy i robimy kratkę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 160 stopni C z termoobiegiem lub 180 stopni C (bez tej funkcji). Pieczemy ok. 50 minut lub do momentu gdy ciasto będzie ładnie zarumienione.
Po upieczeniu szarlotkę zostawiamy, by przestygła na co najmniej 1,5 h. W momencie podania może być ciepła, ale nie gorąca, ponieważ nadzienie będzie się rozpadało. Przed pokrojeniem można posypać ją cukrem pudrem. Smacznego :)