Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowy kołacz z truskawkami"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 37
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 38
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2725
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 148
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 117
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 37
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 38
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2725
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 148
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 117
Składniki
1. Mleko podgrzej. Wkrusz do niego drożdże, wsyp po łyżeczce cukru i mąki, wymieszaj. Odstaw, by zaczyn zaczął pracować. Masło stop i ostudź. Mąkę przesiej z solą do miski. Dodaj zaczyn, jajka, żółtko i cukier. Zagnieć ciasto. Wlej masło i wyrób jeszcze raz. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 2 godz. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przyciśnij je ręką, by się odgazowało.
Tortownicę z kominkiem wyłóż pergaminem. Przełóż ciasto i wyrównaj wierzch. Wstaw do zimnego piekarnika, temperaturę ustaw na 180oC i piecz 50-60 minut.
Zrób lukier – zmiksuj białko z pudrem. Posmaruj lukrem wierzch zimnego ciasta i udekoruj połówkami truskawek, porzeczkami i listkami.Źródło: Naj