Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na deser zawsze się znajdzie miejsce :) Nawet jeśli obiad się nie zmieścił .
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 265
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1012
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 1763
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25276
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 265
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1012
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 1763
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25276
Składniki
Wodę zagotowujemy z margaryną. Pozostawiając garnek na średnim ogniu dodajemy mąkę cały czas energicznie mieszając . Masa bardzo szybko zgęstnieje. Zrobi się "klucha" ale nie należy się tym przejmować.Jest to prawidłowa konsystencja. Taką kluchę na zmniejszonymi ogniu kilka razy przemieszać , przerzucić na drugą stronę żeby złapała temperatury . Odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy ciasto jest już prawie zimne , dodajemy jajka i dokładnie miksujemy na wysokich obrotach do czasu uzyskania jednolitej masy. za pomocą rękawa nakładamy długie lub okrągłe formy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Muszą być one troszkę większe aby po upieczeniu z łatwością przekroić . Ciasto zwiększa swoją objętość. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut.
Upieczone eklerki , przestygnięte kroimy na pół . Schłodzoną śmietankę z dodatkiem cukru waniliowego ubijamy na sztywno . Wszystkie nasze małe cuda za pomocą łyżeczki napełniamy śmietaną . Całość posypujemy cukrem pudrem lub polewą Polewa czekoladowa Ja posypałam cukrem pudrem oraz słodkim kakao rozpuszczalnym. Proponuję eklerki podawać stopniowo . Część trzymać w lodówce a odpowiednią porcję wyjąć na talerz .