Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jabłecznik w sosie karmelowym"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 670
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 670
Składniki
Na rozgrzanej patelni stop 15 dag cukru na jasny karmel. Dodaj 15 dag śmietany i gotuj, aż dobrze się połączą. Sos karmelowy przelej do miseczki i odstaw do wystudzenia. W tym czasie czekoladę połam na kawałeczki. Stop w gorącej kąpieli wodnej.
Obierz 3 jabłka, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Skrop połową soku cytrynowego. Utrzyj 20 dag masła ze szczyptą soli. Domieszaj czekoladę oraz 10 dag cukru i cukier waniliowy. Kiedy masa będzie puszysta, dodaj jajka i żółtko. Mąkę przesiej z proszkiem. Wsyp do masy maślanej. Ucieraj chwilę mikserem. Potem dodaj pokrojone jabłka. Ciasto wymieszaj łyżką. Przełóż do tortownicy posmarowanej tłuszczem. Piecz 40 minut w 175 st.
Pozostałe jabłka oczyść z pestek, miąższ pokrój na cząstki. Skrop go resztą soku cytrynowego. Stop pozostałe masło z cukrem trzcinowym i szczyptą soli. Dodaj cząstki jabłek. Duś 3–4 minuty. Przypraw cynamonem. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Ubij 20 dag śmietany, wymieszaj ją z twarogiem i 8 łyżkami sosu karmelowego.
Żelatynę rozpuść, podgrzewając, połącz ją ostrożnie z kremem serowym. Rozsmaruj go na cieście. Obłóż cząstkami jabłek. Schładzaj ciasto 2 godziny w lodówce. Pozostałą śmietanę ubij. Przed podaniem ciasto udekoruj rozetkami bitej śmietany i polej pozostałym sosem karmelowym. ok. 1 godziny i 40 minut Chłodzenie ok. 2 godzin 1 porcja ok. 480 kcalŹródło: Tina