Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis na karpatkę z masą budyniową, dla tych którzy lubią gotowe "budynie w proszku"...czyli przepis na szybką masę, która zawsze wychodzi :) Bo chyba każdy potrafi zrobić budyń w proszku, prawda? Innym razem przepis na karpatkę z tradycyjną masą.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28690
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28690
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Składniki
Przygotowujemy ciasto parzone. Przygotuj: 1 szklankę wody 5 jajek 1 szklankę mąki pszennej 150 g masła szczyptę soli i proszku do pieczenia
Wodę zagotuj masłem.
Kiedy woda będzie się gotowała, ściągnij garnek z pieca i powoli dodawaj przesianą mąkę z dodatkiem soli i proszku do pieczenia, równocześnie mieszając wodę - robimy to energicznie, aby ciasto było jednolite. Uwaga: 1. można nie siać mąki, ale wtedy ciężej trzeba pracować, aby nie było "grudek" 2. używaj drewnianej łyżki lub rogolki.
Kiedy wsypiemy całą mąkę to garnek przenosimy z powrotem na palnik (mały ogień) i cały czas mieszamy przez ok. 3 minuty. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek i powinno łatwo odchodzić od garnka. Zdejmujemy garnek z palnika i odkładamy do wystygnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Szykujemy dużą blachę do pieczenia lub dwie małe o równej wielkości np. 35 cm x 24 cm. Smarujemy blachę margaryną i posypujemy mąką LUB wykładamy papierem do pieczenia.
Następnie kiedy ciasto ostygnie to zaczynamy je delikatnie miksować mikserem, dodając powoli po jednym jajku.
Na przygotowaną wcześniej blachę wykładamy nasze ciasto. Ja przygotowałam dużą blachę, na którą wylałam całe ciasto. Przygotowanie w dwóch blach? OK po prostu podziel ciasto na pół.
Wsadzamy ciasto do piekarnika na ok 30 minut. Musi być ładnie zarumienione. Używałam termoobiegu.
Bierzemy się za przygotowanie masy budyniowej: 750 ml mleka (dzielimy na dwa naczynia 500 ml i 250 ml) 250 g masła 3/4 szklanki cukru (można mniej jeśli nie lubimy słodkiej masy) 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub aromatu 2 budynie w proszku (śmietankowy i waniliowy w mojej propozycji, Ty możesz wybrać swój smak) 1 łyżeczka mleka w proszku (nie trzeba, ale można aby pogłębić smak) 2 żółtka
Garnek przelewamy zimną wodą (tak na szczęście), a następnie zagotowujemy w nim 500 ml mleka i cukier. Co jakiś czas mieszamy, aby cukier się fajnie rozpuścił.
250 ml mleka mieszamy bardzo dokładnie z budyniami, mlekiem w proszku, cukrem wanilinowym lub aromatem, żółtkami.
Do gotującego się mleka dodajemy resztę mleka z rozmieszanymi budyniami. Bardzo dokładnie mieszamy, aby nie przywarło i nie było grudek.
Gotujemy tak 1 minutę cały czas mieszając, aż będzie gładka masa. Zostawiamy do wystygnięcia.
250 g masła kroimy, wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę.
Kiedy nasza maślana masa jest puszysta to zaczynamy dodawać do niej po jednej łyżce masy budyniowej - cały czas miksujemy. Kiedy masa jest już gładka kończymy miksowanie i zaczynamy kończyć nasze ciacho. Jeśli masz upieczone ciasto na jednej dużej blaszce to pora przekroić go na połowę.
Masę budyniową wykładamy na jeden blat ciasta, rozsmarowujemy krem tak, aby było "po równo". Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta.
I teraz najtrudniejsza rzecz... wsadzamy nasze ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny.... I tak wiem, że nie wytrzymacie :)