Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koreańska kawa Dalgona podbiła, w ostatnim czasie, świat. Jeśli poddaliście się już temu kulinarnemu trendowi i kawa Wam smakowała, spróbujcie tego ciasta. Szaleństwo na ta pyszna kawę zawitało również do mojej kuchni. Dzisiaj pokażę Wam jak zainspirowała mnie ona do zrobienia tego pysznego ciasta.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 65
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 212
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2836
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4213
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 65
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 212
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2836
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4213
Składniki
CIASTO: DO MISKI WBIĆ JAJKA I UTRZEĆ JE, WRAZ Z CUKRAMI NA PUSZYSTĄ MASĘ. DO UTARTYCH JAJEK DODAĆ KOLEJNO OLEJ I MLEKO, CAŁY CZAS MIESZAJĄC. CIASTO MOŻNA ZROBIĆ ZA POMOCĄ MIKSERA RĘCZNEGO. KIEDY SKŁADNIKI DOBRZE SIĘ POŁĄCZĄ, DODAĆ DO NICH KAWĘ I PRZESIAĆ MĄKĘ WRAZ Z SOLĄ, SODĄ I KAKAO. CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ ZA POMOCĄ SZPATUŁKI. GOTOWE CIASTO PRZELAĆ DO TORTOWNICY O ŚREDNICY 22 CM. SPÓD TORTOWNICY WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA.
PIEC W NAGRZANYM PIEKARNIKU, W TEMPERATURZE 180 ST. C PRZEZ 35 – 40 MINUT. DO SUCHEGO PATYCZKA. UPIECZONE CIASTO WYSTUDZIC NA KRATCE I PRZEKROIĆ POL, TWORZĄC DWA RÓWNE BLATY.
KREM: DO MISKI WSYPAĆ KAWĘ CUKIER ORAZ WRZĄTEK. ZACZĄĆ UBIJAĆ TRZEPACZKA. KIEDY KAWA ZACZNIE SIĘ PIENIĆ, ZA POMOCĄ MIKSERA UBIĆ JA NA SZTYWNA PIANE. TAK JAK UBIJAMY BIAŁKA NA BEZE. W OSOBNEJ MISCE UBIĆ ŚMIETANĘ WRAZ CUKREM PUDREM I SERKIEM MASCARPONE. OBA KREMY ZE SOBA POŁĄCZYĆ I DOBRZE WYMIESZAĆ.
MOŻNA ODŁOŻYĆ TROCHĘ UBITEJ NA SZTYWNO KAWY DO OZDOBY CIASTA. GOTOWYM KREMEM PRZEŁOŻYĆ BLATY CIASTA. CIASTO POSMAROWAĆ RÓWNIEŻ KREMEM Z WIERZCHU I UDEKOROWAĆ WEDŁUG UZNANIA. DO DEKORACJI MOJEGO CIASTA UŻYŁAM KREMU, SPIENIONEJ KAWY, ZIARENEK KAWY I LISTKÓW MIĘTY.
SMACZNEGO!