Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koreańska kawa Dalgona podbiła, w ostatnim czasie, świat. Jeśli poddaliście się już temu kulinarnemu trendowi i kawa Wam smakowała, spróbujcie tego ciasta. Szaleństwo na ta pyszna kawę zawitało również do mojej kuchni. Dzisiaj pokażę Wam jak zainspirowała mnie ona do zrobienia tego pysznego ciasta.
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 300
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 225
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 300
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 225
Składniki
CIASTO: DO MISKI WBIĆ JAJKA I UTRZEĆ JE, WRAZ Z CUKRAMI NA PUSZYSTĄ MASĘ. DO UTARTYCH JAJEK DODAĆ KOLEJNO OLEJ I MLEKO, CAŁY CZAS MIESZAJĄC. CIASTO MOŻNA ZROBIĆ ZA POMOCĄ MIKSERA RĘCZNEGO. KIEDY SKŁADNIKI DOBRZE SIĘ POŁĄCZĄ, DODAĆ DO NICH KAWĘ I PRZESIAĆ MĄKĘ WRAZ Z SOLĄ, SODĄ I KAKAO. CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ ZA POMOCĄ SZPATUŁKI. GOTOWE CIASTO PRZELAĆ DO TORTOWNICY O ŚREDNICY 22 CM. SPÓD TORTOWNICY WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA.
PIEC W NAGRZANYM PIEKARNIKU, W TEMPERATURZE 180 ST. C PRZEZ 35 – 40 MINUT. DO SUCHEGO PATYCZKA. UPIECZONE CIASTO WYSTUDZIC NA KRATCE I PRZEKROIĆ POL, TWORZĄC DWA RÓWNE BLATY.
KREM: DO MISKI WSYPAĆ KAWĘ CUKIER ORAZ WRZĄTEK. ZACZĄĆ UBIJAĆ TRZEPACZKA. KIEDY KAWA ZACZNIE SIĘ PIENIĆ, ZA POMOCĄ MIKSERA UBIĆ JA NA SZTYWNA PIANE. TAK JAK UBIJAMY BIAŁKA NA BEZE. W OSOBNEJ MISCE UBIĆ ŚMIETANĘ WRAZ CUKREM PUDREM I SERKIEM MASCARPONE. OBA KREMY ZE SOBA POŁĄCZYĆ I DOBRZE WYMIESZAĆ.
MOŻNA ODŁOŻYĆ TROCHĘ UBITEJ NA SZTYWNO KAWY DO OZDOBY CIASTA. GOTOWYM KREMEM PRZEŁOŻYĆ BLATY CIASTA. CIASTO POSMAROWAĆ RÓWNIEŻ KREMEM Z WIERZCHU I UDEKOROWAĆ WEDŁUG UZNANIA. DO DEKORACJI MOJEGO CIASTA UŻYŁAM KREMU, SPIENIONEJ KAWY, ZIARENEK KAWY I LISTKÓW MIĘTY.
SMACZNEGO!