Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
łatwa kremówka dla amatorów ciast i ciasteczek
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11215
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6447
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5449
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13439
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5207
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11215
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6447
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5449
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13439
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5207
Składniki
Wykonanie ciasta: Margarynę (masło) zetrzeć na tarce, dodać mąkę, smalec i śmietanę. Zarobić ciasto nożem i krótko ręką. Włożyć do lodówki na 2 godziny.
Następnie podzielić na 2 części. Rozwałkować i wyłożyć na blachę. Upiec 2 placki w temp. 200 st.C ok. 30 minut na złoty kolor. Aby ułatwić sobie życie, można po prostu kupić 2 szt. ciasta francuskiego. Smakiem nie ustępuje ręcznie wykonanym plackom.
Wykonanie kremu: Wszystkie składniki ubić trzepaczką (jajko + żółtka + 3/4 szkl. cukru) dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i cukry waniliowe. Wlać na gotujące się mleko. Gdy krem zastygnie, przełożyć placki.