Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bez niego nie ma świąt - mazurek wielkanocny to symbol Wielkanocy. Kruche ciasto w połączeniu z różnymi kremami oraz pysznymi dodatkami wybornie smakuje do kawy czy herbaty. Propozycji na wykonanie tego deseru jest mnóstwo, my proponujemy mazurek różany okrągły, który będzie doskonale prezentować się na świątecznym stole, a jego smak zachwyci wszystkich. Konfitura z płatków róży nadaje mu wyrazistego smaku, o którym trudno zapomnieć.
Przepis na mazurek różany z migdałami nie jest trudny - wykonasz go z łatwością, a czas spędzony w kuchni będzie przyjemny. Gdy chcesz przygotować mazurek różany okrągły, najistotniejsze jest uważne wykonywanie każdego kroku, formowanie kuli z ciasta, aby powstał perfekcyjny kruchy spód o oczekiwanym kształcie. Istotna jest także konkretna temperatura pieczenia. Najprzyjemniejszy będzie etap przygotowywania kremu i dekoracji.
Bez wątpienia nie jest to typowy przepis na wielkanocny wypiek. Wersji mazurka jest mnóstwo, ale ten zdecydowanie się wyróżnia - połączenie konfitury różanej i białej czekolady to prawdziwa eksplozja smaków.
Czy warto na święta przygotować mazurek różany z białą czekoladą? Zdecydowanie tak. Mamy do zaproponowania także inne mazurki wielkanocne, m.in.:
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 93
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 236
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9861
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 93
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 236
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9861
Składniki
Mąkę przesiej, dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Gdyby składniki nie chciały się łączyć, dolej łyżkę lub dwie zimnej wody. Uformuj kulę z ciasta, owiń papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki. Odkrój 1/3, by obtoczyć nim boki mazurka. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Włóż je do prostokątnej lub okrągłej formy i uformuj boki mazurka na wysokość ok. 1,5 cm. Jeśli masz mniejsze foremki, możesz zrobić 2 mazurki. Nakłuj ciasto widelcem, wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika i piecz 10 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 st. i piecz kolejne 10-15 minut, aż ciasto się zarumieni.
W kąpieli wodnej rozpuść połamaną w kostki czekoladę, dodaj do niej śmietanę kremówkę i cały czas mieszaj. Na koniec dodaj syrop malinowy, pomieszaj i ściągnij miskę z kąpieli wodnej.
Na wystudzone ciasto nałóż konfiturę z płatków dzikiej róży i równomiernie rozsmaruj po całej powierzchni. Na konfiturę wylej przestudzoną masę czekoladowo-malinową. Udekoruj mazurka różanego płatki migdałów, żurawiną suszoną lub orzechami i wstaw do lodówki.
Na upieczony spód mazurka konfiturę z płatków dzikiej róży i równomiernie rozsmaruj po całej powierzchni. Na konfiturę wylej przestudzoną masę czekoladowo-malinową. Udekoruj mazurka różanego płatkami migdałów, żurawiną suszoną lub orzechami i wstaw do lodówki. Do dekoracji przydadzą się także suszone płatki róży.