Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panettone od Ania Gotuje to włoski klasyk świąteczny. Wypiekana przez dwie doby babka drożdżowa ma wyjątkowo puszyste i miękkie ciasto, a w środku skrywa soczyste rodzynki, żurawinę i intensywną, kandyzowaną skórkę pomarańczową. To wypiek idealny do podania z kawą lub kremem mascarpone. Spróbuj jej raz, a na zawsze pozostanie z tobą jako wyznacznik udanych i pysznych świąt Bożego Narodzenia.
Babka Panettone to wypiek, który wymaga sporej dozy cierpliwości ze względu na dwudniowy proces przyrządzania i długie wyrastanie ciasta drożdżowego, ale jej smak wynagradza wszelkie trudy. Jest to przysmak Bożego Narodzenia we Włoszech i doskonała alternatywa dla polskich bab drożdżowych, wprowadzająca odmianę na świąteczny stół. Panettone idealnie sprawdzi się na śniadanie lub podwieczorek w Boże Narodzenie, ale również jako elegancki prezent lub dodatek do kawy i herbaty podczas świątecznych spotkań z rodziną i znajomymi. Ma puszystą i sprężystą konsystencję oraz intensywny, owocowo-cytrusowy aromat, które sprawiają, że jest to wyjątkowy, odświętny deser. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by zaserwować ją jako babkę wielkanocną.
Brak wzrostu ciasta drożdżowego w pierwszym dniu jest najczęściej wynikiem nieaktywnych drożdży lub złej temperatury otoczenia. Możliwe, że woda, którą zalano drożdże, była zbyt gorąca, co je zabiło. Drugą przyczyną jest nieodpowiednie pomieszczenie, w którym ciasto leżakowało - było zbyt chłodne. Masę odstaw w ciepłe miejsce; optymalna temperatura dla drożdży to około 25-30 st. Celsjusza. Jeśli po zmianie otoczenia ciasto dalej nie chce ruszyć, konieczne będzie przyrządzenie nowego, najlepiej ze świeżo kupionych składników, by nie popełnić tego samego błędu po raz kolejny.
Jak najbardziej można użyć suchych drożdży, ale należy odpowiednio przeliczyć proporcje. Zazwyczaj stosuje się przelicznik: 1 g suchych drożdży to ok. 3 g świeżych, a zatem 40 g świeżych drożdży z przepisu odpowiadałoby dwóm standardowym saszetkom. Podziel tę ilość na dwa dni - tak, jak w przepisie na świeże drożdże. W tym przypadku nie musisz przygotowywać zaczynu, a jedynie wymieszać je z resztą składników - przykryj ściereczką całość i odstaw w ciepłe miejsce.
Panettone to tzw. ciasto długo fermentujące, które powstaje z długo wyrastającego ciasta drożdżowego. Te pierwsze 12 godzin jest kluczowa dla rozwoju głębokiego, złożonego smaku, który jest charakterystyczny dla tego wypieku. Powolna fermentacja poprawia również teksturę ciasta, czyniąc ją bardziej puszystą i sprężystą, a także wpływa na trwałość babki. Przyspieszenie tego procesu da po prostu zwykłą babkę drożdżową, a nie prawdziwe Panettone. Jednakże, jeśli nie masz wyboru, możesz skrócić ten czas i podać własnoręcznie przyrządzony wypiek inspirowany włoskim klasykiem.
Proporcje i ilość użytych składników są kwestią upodobań. Najważniejsze jest otrzymanie charakterystycznego smaku kandyzowanej skórki pomarańczowej. Podane w przepisie ilości pozwolą ci uzyskać nieco bardziej kwaskowatą nutę smakową, ale z powodzeniem możesz ją zmienić, usuwając lub dodając więcej żurawiny czy kandyzowanych skórek z innych owoców. Pamiętaj, że sparzenie suszonych owoców jest niezbędne, aby je nawilżyć, dzięki czemu pozostaną soczyste po upieczeniu i nie będą wchłaniać wilgoci z ciasta. Pomoże to również równomiernie rozłożyć się rodzynkom i bakaliom w cieśnie, a nie tylko opadać na dno.
Panettone tradycyjnie piecze się w specjalnych, wysokich papierowych formach, które pozwalają babce rosnąć do góry, uzyskując charakterystyczny, wysoki, cylindryczny kształt. Wysokość minimum 12 cm jest wymagana, ponieważ babka drożdżowa mocno rośnie w piekarniku, a zbyt niska forma sprawiłaby, że ciasto się wyleje lub straci swój kształt. Zwracaj uwagę na kolor wypieku przez cały czas pieczenia - jeśli wierzch zaczyna się zbytnio rumienić, przykryj go luźno kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Możesz też piec babkę na niższej półce piekarnika. Gotowość sprawdzaj w klasyczny sposób - patyczkiem do szaszłyków.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 253
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4960
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4835
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44894
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 511
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 253
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4960
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4835
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44894
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 511
Składniki
Przygotowanie panettone trwa dwie doby. Najpierw przyrządzamy pierwszą część ciasta i dajemy mu rosnąć, a dopiero w kolejnym dniu dodajemy pozostałe składniki. Nie wolno przyspieszać tego procesu.
Na początku, do płaskiego naczynia, włóż drożdże (20 g) i zalej je letnią, przegotowaną wodą. Przesiej mąkę (190 g) i zagnieć dokładnie. Następnie przełóż do miski i przykryj ściereczką. Tak przygotowane ciasto odłóż w ciepłe miejsce na 12 godzin.
W drugim dniu przygotuj większą miskę i włóż do niej drożdże (20 g). Zalej je letnią wodą (125 ml) i dokładnie rozpuść. Potem dodaj do tej mieszanki pierwszą, odstaną część ciasta oraz jajka, mąkę (400 g), masło, cukier i sól. Wyrabiaj ciasto. Powinno błyszczeć i odchodzić od rąk (jeśli się klei, dodaj trochę mąki). Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Na kilka minut przed upływem czasu, sparz rodzynki i żurawinę. Mocz w ciepłej wodzie przez minutę. Następnie odcedź i dodaj do wyrośniętego ciasta. Wsyp również kandyzowaną skórkę pomarańczową i ponownie zagnieć.
Ciasto przełóż do wysokiej foremki (minimum 12 cm) i włóż na niższą półkę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez ok. 30-40 minut. Sprawdzaj, czy wierzch babki nie piecze się zbyt mocno.
Panettone najlepiej jeść, gdy jest świeża. Upiecz ją więc na kilka godzin przed podaniem. Pokrój w cienkie i wysokie kawałki. Pamiętaj, żeby babki nie polewać lukrem czy polewą. Jeśli lubisz dodatki, posyp odkrojony kawałek ciasta cukrem pudrem. Możesz też podać oddzielnie delikatny krem z serka mascarpone lub krem patissiere albo kawę z mlekiem, w której zamoczysz panettone.