Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pastilla z dynią"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 694
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 694
Składniki
Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą oraz pieprzem. Włóż na patelnię z 2 łyżkami oliwy. Smaż, obracając, 10 min. Zdejmij z patelni. Dynię umyj, podziel na ćwiartki. Usuń nasiona, obierz skórkę. Miąższ pokrój na kawałki. Obierz i poszatkuj cebulę oraz ząbek czosnku. Pomidorki umyj, kilka odłóż do dekoracji, resztę pokrój.
Zimne ciasto wyjmij z lodówki, pozostaw na 10 minut w pokojowej temperaturze. Na patelnię wlej kolejne 2 łyżki oleju. Wrzuć dynię z cebulą i czosnkiem, przesmaż. Dodaj pokrojone na kawałki mięso kurczaka oraz posiekane pomidorki. wymieszaj, zdejmij z ognia.
Na koniec do farszu dodaj koncentrat pomidorowy oraz pół pęczka umytej i posiekanej drobno natki. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mielonym cynamonem.
Spód i boki tortownicy wyłóż ciastem. Każdy plaster smaruj masłem. Nałóż farsz. Zalej go roztrzepanymi jajkami. Przykryj resztę ciasta posmarowanego masłem. Piecz 30 min w 180 st. Ozdób pomidorkami.
10 porcji, czas ok. 90 min; porcja – 420 kcal, cena 2,60 zł.
Miąższ dyni możesz wykorzystać do zrobienia placków. Upiecz kawałki warzywa, zdejmij skórkę i usuń pestki. Miąższ zmiksuj, połącz z jajkami, mąką, odrobiną pro- szku do pieczenia i cukru. Usmaż placuszki.Źródło: Świat kobiety