Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy w kuchni unosi się zapach cynamonu, przypraw korzennych i świeżo pieczonych ciast. Ten piernik z jabłkami to wypiek, który idealnie się wpisuje w tę pachnącą atmosferę. Wyróżnia się wyjątkowym aromatem, jest wilgotny i soczysty dzięki owocom. Do tego nie potrzebujesz dużych umiejętności kulinarnych ani skomplikowanych składników, aby go przygotować.
Piernik z jabłkami to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy w przedświątecznym biegu nie mają czasu na długie wyrabianie ciasta czy dojrzewanie tradycyjnego piernika staropolskiego. Dzięki temu przepisowi możesz w krótkim czasie przygotować piękny, puszysty i miękki piernik bez potrzeby leżakowania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce, przelać ciasto do formy i upiec. To udaje się za każdym razem! Ekspresowy piernik z jabłkami dobrze smakuje już w dniu upieczenia.
Przygotuj sobie proste składniki: mąkę pszenną (najlepiej typu 450), jajka, niepełną szklankę cukru (dobrze sprawdzi się drobny, idealny jest do wypieków) i tyle samo oleju rzepakowego. Do tego wystarczą proste dodatki, czyli proszek do pieczenia, soda oczyszczona, przyprawa do piernika, kakao i cynamon. Oczywiście przygotuj też jabłka, które będą miały słodko-kwaśny smak.
Do piernika z jabłkami najlepiej sprawdzają się jabłka lekko kwaśne i soczyste, które nie rozpadną się całkowicie podczas pieczenia. Idealne będą:
Jabłka umyj, obierz i pokrój w dość równą kostkę o boku około centymetra. Jeśli masz wyjątkowo soczyste jabłka, możesz je lekko osuszyć ręcznikiem papierowym po pokrojeniu, aby masa piernikowa nie zrobiła się za rzadka. Jeśli chcesz, możesz delikatnie oprószyć pokrojone jabłka cynamonem lub przyprawą do piernika jeszcze zanim dodasz je do ciasta. Sprawi to, że owoce lepiej wtopią się w korzenny klimat wypieku i będą jeszcze bardziej pachnące.
Świąteczny piernik z jabłkami możesz urozmaicić, dzięki czemu każdego roku wyjdzie nieco inny i zaskakujący dla twoich bliskich czy zaproszonych gości. Odejmij 2-3 łyżki cukru i dodaj za niego płynny miód. Dzięki temu dodasz karmelową nutę. Jeśli w lodówce masz powidła śliwkowe, dorzuć 2 pełne łyżki do masy przed wymieszaniem z jabłkami, co wzbogaci smak ciasta. W dodatku w ten sposób możesz wykorzystać pozostałości z lodówki, których w świątecznym okresie nie brakuje.
Do masy możesz wsypać garść posiekanych orzechów włoskich albo laskowych, które dodadzą lekkiej chrupkości. Doskonale sprawdzi się również dodatek suszonej żurawiny, daktyli albo rodzynków - ich naturalna słodycz cudownie przełamie korzenne przyprawy. Dla orzeźwiającego akcentu dodaj odrobinę startej skórki z pomarańczy albo cytryny.
Jeśli chodzi o przyprawy, gotowa mieszanka piernikowa doskonale się tu sprawdza. Oprócz niej możesz dodać jeszcze pół łyżeczki imbiru w proszku dla ostrzejszego smaku, szczyptę mielonych goździków albo kardamonu.
Świąteczne ciasto pełne przypraw korzennych możesz udekorować w dowolny sposób. Najprostszy z nich to polewa na piernik z czekolady gorzkiej, śmietanki, masła, soli i odrobiny miodu. Ma gładką i kremową konsystencję, więc świetnie współgra z miękkim piernikiem. Przed zastygnięciem, możesz posypać wierzch kandyzowaną skórką z pomarańczy, wiórkami kokosowymi albo orzechami włoskimi. Oprócz tego dobrym pomysłem są plasterki suszonych jabłek, garść suszonej żurawiny czy rodzynki. Jeśli wolisz lekkie wykończenie, przygotuj lukier cytrynowy. Na takiej jasnej warstwie pięknie się prezentują wszelkiego rodzaju kolorowe posypki.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 792
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5596
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9448
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 211
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 792
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5596
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9448
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 211
Składniki
Do dużej miski przesiej mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaj kakao, przyprawę do piernika i cynamon.
Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier. Składniki zmiksuj na puszystą masę. Następnie do ciasta dodaj olej i suche składniki. Ciasto zmiksuj do połączenia.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Owoce dodaj do ciasta. Piernik z jabłkami wymieszaj łyżką.
Keksówkę wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).