Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puszyste ciasto z czarnymi porzeczkami"
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2171
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 141
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 244
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2171
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 141
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 244
Składniki
Porzeczki starannie umyj pod bieżącą wodą, osącz, oderwij szypułki. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Do miski wbij jajka, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo wlewaj olej. Następnie w kilku partiach wsyp suche i miksuj, aż powstanie gładkie ciasto.
Formę do tarty lub foremki do tartaletek najpierw posmaruj margaryną a następnie wysp bułką tartą. Przelej do nich ciasto. Na wierzchu rozłóż porzeczki. Piecz ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 160°C. Po wystudzeniu wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
80 minut. Porcja: 250 kilokalorii.
Nie szypułkuj porzeczek jeśli chcesz je dłużej przechowywać, bo puszczą sok i będą fermentować.Źródło: Świat i Ludzie