Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jedno z najprostszych, najlepszych i... najbardziej bezproblemowych ciast. Do jego upieczenia zawsze wykorzystuję białka, które zostały mi z przygotowywania ciasta kruchego oraz takich owoców, które akurat mam pod ręką. Mogą to być owoce z puszki, dowolne owoce leśne lub sezonowe. Najchętniej jednak piekę to ciacho z dodatkiem śliwek, jabłek i świeżo utłuczonego cynamonu.
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 549
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 607
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 878
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 549
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 607
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 878
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Prostokątną lub kwadratową formę wykładamy starannie papierem do pieczenia (u mnie forma ma wymiary 21x26cm).
Jabłko obieramy, wykrajamy z niego gniazdo nasienne i kroimy w półksiężyce. Śliwki przekrajamy na pół i pozbawiamy pestek. Jeśli używamy całej laski cynamonu, mielimy ją lub tłuczemy w moździerzu na pył.
Mleko podgrzewamy w rondelku (nie zagotowujemy!) i odstawiamy do przestygnięcia. Finalnie powinno być letnie. Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Białka powinny być schłodzone w lodówce, gdyż wtedy mamy pewność, że ubijemy je na piękną, błyszczącą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia kryształków (ok. 3 minuty). Odkładamy mikser i łapiemy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Do piany wlewamy powoli letnie mleko oraz olej, cały czas mieszając delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Następnie stopniowo, partiami dodajemy mąkę i rozprowadzamy ją w masie. Gdy ciasto stanie się jednolite, przelewamy je do przygotowanej wcześniej formy i wyrównujemy powierzchnię. Na wierzchu układamy wedle własnej fantazji jabłka i śliwki (ja zrobiłam to pasami, naprzemiennie), przy czym śliwki kładziemy skórką do dołu, aby nie zapadały się w cieście podczas pieczenia. Owoce oprószamy cynamonem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od ilości użytych białek, rodzaju i ilości owoców, czy wielkości formy. Pod koniec pieczenia polecam zrobić test „suchego patyczka” – patyczek lub drucik wbity w środek ciasta powinien być czysty i suchy. Znak to, że ciasto jest upieczone. Po wyciągnięciu z pieca, studzimy ciasto w formie przez co najmniej pół godziny. Po tym czasie możemy kroić i pałaszować, bo jak większość ciast najlepsze jest jeszcze ciepłe.