Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada biszkoptowa"
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2203
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 147
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 260
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2203
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 147
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 260
Składniki
Blaszkę (dużą, by biszkopt był cienki) wykładam papierem do pieczenia, smaruję go rozpuszczonym masłem.
Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier (po łyżce), miksuję. Zmniejszam obroty miksera i dodaję po jednym żółtku, potem mąkę z proszkiem oraz mak, masę delikatnie mieszam łyżką.
Jabłka obieram i kroję w cienkie paski. Układam równą warstwę na papierze na blasze, posypuję rodzynkami, budyniem, cynamonem i cukrem. Na owoce ostrożnie wylewam ciasto biszkoptowe.
Ciasto piekę 20-30 min w temp. 180°C. Gorące układam biszkoptem do dołu. Zwijam roladę, owijam ją w ściereczkę i pozostawiam do wystudzenia ciasta. Zimną roladę posypuję cukrem pudrem. Można go wymieszać z cukrem wanilinowym.Źródło: Kobieta i życie