Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zaintrygowało mnie pytanie mysz 204 dotyczące ciasta pieniek, po wyglądzie na zdjęciach postanowiłam coś podobnego zrobić chociaż nigdy nie próbowałam oryginału :)))
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 31
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4051
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 156
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 31
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4051
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 156
Składniki
na karpatkę: zagotować szklankę wody z margaryną i szczyptą soli, wsypać szklankę mąki i energicznie wymieszać (by nie było grudek) jak wystygnie dodać jajka, utrzeć na gładką masę, podzielić na dwie części i upiec każdą w blaszce na rolady(40-40) najlepiej na papierze do pieczenia
ciasto czekoladowe: utrzeć żółtka z margaryną i cukrem dodać obie mąki kakao i proszek do pieczenia, do utartej masy dodać ubitą pianę z białek dobrze wymieszać podzielić na dwie części i każdą oddzielnie upiec na takiej samej blaszce co karpatkę
masa: gotujemy na mleku budyń z 2 łyżkami cukru do gorącego wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy, do wystudzonego budyniu dodajemy margarynę i ucieramy
robimy roladę: jedną karpatkę odwracamy by wierzch był na dole, smarujemy ciasto czekoladowe 1/4 kremu kładziemy kremem do karpatki i znowu smarujemy wierzch ciemnego ciasta 1/4 kremu (zrobiłam tak bo karpatka jest nierówna i dużo masy wchodzi w wyrośniętą karpatkę a ciasto czekoladowe jest równe więc można ładnie rozsmarować) to samo robimy z drugą karpatką i ciastem czekoladowym możemy trochę poczekać by ciasta zmiękły od kremu i nam się ładnie zwineły zwijamy jedną roladę przykładamy do drugich ciast i nimi owijamy roladę by powstała jedna wielka I SMACZNEGO