Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na sernik z mlekiem skondensowanym jest na tyle prosty, że bez trudu przyrządzisz ten deser nie tylko na święta, ale też na co dzień, do popołudniowej kawy czy herbaty. Mleko skondensowane dodaje masie serowej niezwykle kremowej konsystencji oraz słodyczy, przez co nie ma potrzeby dosypywania dodatkowego cukru. Ten wypiek będzie idealny dla miłośników mocno słodkich ciast.
Tym terminem określa się mleko, z którego odciągnięto wodę, przez co całość jest gęsta, kremowa i przyjemnie rozprowadza się po podniebieniu. Zazwyczaj dodaje się do niego dość dużo cukru, przez co jest dość mocno kaloryczne i z pewnością nie jest polecane osobom na diecie redukcyjnej. Puszka mleka skondensowanego zawiera ponad 1500 kcal! Jednak raz na jakiś czas, szczególnie na święta, można pozwolić sobie na chwilę zapomnienia.
Ten puszysty sernik na mleku skondensowanym charakteryzuje się kremową konsystencją, która długo jest wyczuwalna na podniebieniu. Masa serowa jest wilgotna i rozpływająca się w ustach, a dodatek kruszonki nadaje przyjemnej chrupkości.
Samo przygotowanie spodu sernika na kruchym spodzie jest bardzo proste. Wystarczy wszystkie składniki razem posiekać w misce ostrym nożem, a następnie rozetrzeć palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wstawienie masy do lodówki pozwala na późniejsze rozprowadzenie kawałków kruszonki. Ciekawym rozwiązaniem, które jest bardzo często stosowane, by ułatwić sobie pracę, jest ścieranie ciasta na tarce o dużych oczkach. Dzięki temu proces jest nie tylko czystszy, ale pozwala też otrzymać okruchy tej samej wielkości.
Najlepszy twaróg to ten domowy, ręcznie mielony przynajmniej dwukrotnie. Ser z wiaderka może być zbyt płynny - po dodaniu mleka skondensowanego masa będzie mocno wilgotna, a większa ilość płynu może sprawić, że ten sernik delikatny może odpowiednio nie zastygnąć i być trudny w krojeniu.
Ten sernik kremowy jest niezwykle prosty i szybki w pieczeniu. Kolejność dodawania składników masy serowej nie ma większego znaczenia, z wyłączeniem ubitego białka jajka, które trzeba delikatnie wmieszać na końcu. Jeśli jednak wykorzystujesz własnoręcznie mielony twaróg, dobrym rozwiązaniem będzie początkowe rozdrobnienie go i połączenie z żółtkami. Dopiero potem wlewamy mleko skondensowane, dzięki czemu dobrze rozprowadzi się ono w całej masie. Nie jest potrzebny nawet mikser - drewniana łyżka lub szpatułka będą całkowicie wystarczające.
Wiele osób nie wyobraża sobie sernika bez rodzynek czy kandyzowanej skórki. Jednak w połączeniu z mlekiem skondensowanym całość może okazać się jednak za słodka nawet dla największych miłośników słodyczy. Dlatego też do ciasta dodano odsączone dobrze wiśnie, które doskonale równoważą smak, orzeźwiają ten lekki deser na każdą okazję i nadają lekkiej kwaskowatości.
Czas pieczenia sernika z mlekiem skondensowanym jest taki sam jak dla wszystkich innych deserów tego typu: sernika krakowskiego czy wiedeńskiego i wynosi około godziny. Po ok. 50 minutach pieczenia sernik można sprawdzić patyczkiem. By nie opadł, należy go studzić najpierw przy zamkniętych drzwiczkach pieca przez 20 minut, a następnie dopiero lekko je uchylić, podkładając drewnianą łyżkę. Ciasto powinno zostać w piekarniku aż do osiągnięcia temperatury pokojowej, co da gwarancję, że będzie pięknie wyrośnięte.
Sernik z mlekiem skondensowanym znika pierwszy ze wszystkich talerzy - nie tylko ze względu na swój smak, ale też wygląd. Co ciekawe, nie ma potrzeby dodatkowego dekorowania ciasta - górna warstwa kruszonki wygląda niezwykle efektownie i elegancko. Jednak przygotowując chociażby sernik na Boże Narodzenie, warto dodać coś ekstra. Sprawdzą się tu polewa czekoladowa, świeże owoce czy płatki migdałowe. Mleko zagęszczone słodzone z niewielką ilością śmietanki kremówki 36% będzie z kolei gratką dla najmłodszych smakoszy.
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1141
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1141
Składniki
Mąkę przesiej z kakao, dodaj do tego cukier oraz pokrojone kosteczki zimnego masła. Rozetrzyj wszystkie składniki w palcach, by powstała kruszonka. Podziel ciasto na dwie części. Każdą zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia. Po 20 minutach wyjmij pierwszą część ciasta, rozkrusz na dnie blachy (25 × 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugnieć palcami, by ciasto pokryło całe dno i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 10-15 minut. Po tym czasie wystudź.
Wyjmij wszystkie składniki na sernik z lodówki kilka godzin przed rozpoczęciem pracy, powinny mieć temperaturę pokojową. Wiśnie umieść na sicie, aby się rozmroziły lub odsączyły z kompotu. Białka oddziel od żółtek i umieść w oddzielnych miskach. Do dużej misy włóż zmielony twaróg, żółtka, zawartość puszki z mlekiem skondensowanym oraz sypki proszek budyniowy. Zmiksuj całość na gładki krem lub dokładnie wymieszaj łyżką. Ubij białka na sztywną pianę i po łyżce dodawaj do masy serowej. Pamiętaj, aby mieszać delikatnie i niezbyt długo (do połączenia składników). Wylej masę serową na podpieczony spód i wyrównaj. Na ser wyłóż wiśnie, a wierzch posyp kakaową kruszonką.
Wstaw blachę z sernikiem do pieca nagrzanego do 170°C na około 60-70 minut. Po tym czasie wyłącz i nie otwieraj drzwiczek piekarnika. Dopiero po około 20 minutach lekko uchyl drzwiczki i stopniowo studź sernik. Gotowe, wystudzone ciasto wyjmij z foremki, pokrój na kawałki i serwuj.