Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Suszone pomidory w oleju to fantastyczny dodatek do sałatek. Tak przygotowane pomidory mają wyjątkowo intensywny smak samego pomidora oraz ziół z dodatkiem czosnku, a dzięki temu, że są tłuściutkie i bardziej miękkie od suszonych idealnie komponują się w sałatkach, nawet bez dodatku dressingu. Warto wypróbować sposób na przygotowanie ich samodzielnie. Wprawdzie jest nieco czasochłonny, ale z pewnością będziesz wracać do tego przepisu!
Słoiki średniej wielkości, dwie blaszki do pieczenia, nóż, garnek
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 329
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6729
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241750
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2455
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 430
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 329
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6729
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241750
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2455
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 430
Składniki
Przygotuj miseczkę. Pomidory przekrój na pół i wydłub do miseczki gniazdo nasiennie, czyli całą tę mokrą część pomidora. Gdy już miąższ będzie w miseczce, przekrój je kolejno na jeszcze jedną połowę.
Możesz skorzystać z suszarki do warzyw, ale jeżeli nie masz takiej możliwości, to wyłóż blachę folią aluminiową lub papierem i ułóż pokrojone pomidory w piekarniku. Tym ostatnim sposobem będziesz przygotowywać pomidory według tego przepisu.
Nastaw piekarnik na 100 stopni z termoobiegiem i dwie blachy pomidorów wyłóż na górnej j i dolnej półce. Bardzo dobrym sposobem jest suszenie początkowe przy lekko uchylonych drzwiczkach od piekarnika. Susz w ten sposób ok. 1,5 godziny. Susz na zakładkę, zmieniając w połowie czasu miejsce tych blaszek.
Po tym czasie suszenia, pomidory powinny się nieco skurczyć. Tak przygotowane przełóż do większej miski i dodaj: oregano, sól, pieprz oraz bazylię. Wszystko razem wymieszaj. Dodaj następnie octu winnego, pokrop nim pomidory.
Przygotuj słoiki średniej wielkości, ok. 4 sztuk. Nie uzupełniaj ich do samego końca, ale do wypełnienia trochę więcej niż połowę. Dorzuć na dno czosnek, 1 -2 ząbków czosnku na każdy słoik. Z taką ilością czosnku wyjdą bardziej ostre.
Przy tym etapie trzeba będzie się nieco skupić, bo to najważniejszy etap uzupełniania pomidorów. Jeżeli uważasz, że w słoikach jest za mało przypraw, możesz doprawić jeszcze bazylią, oregano i solą.
Najważniejsza część, czyli podgrzewanie oleju. Olej w garnku podgrzewaj w odpowiedniej temperaturze. Olej powinien być podgotowany do temperatury 100 stopni.
Olej na tym etapie powinien dawać o sobie znać, że jest gotowy do przelania.
Tak przygotowany olej przelej do słoików, aż po samą górę. Dobrze zakręć zakrętką, aby nie przepuszczała powietrza. I tak przygotowane słoiki, po kolei odwracamy do góry nogami. Tak sparzone pomidory, będą genialnie smakować. Odczekaj 14 dni i będą gotowe do spożycia.