Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka Tatrzańska - czyli ekstremalnie kruche ciasto i ekstremalnie duża ilość jabłek. Oryginalny przepis na szarlotkę jest tajną recepturą jednej z miejscowych restauracji. Mimo to fani tego wypieku stanęli na rzęsach i najwierniej jak się dało odtworzyli tenże smak i oto co z tego wyszło...
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 781
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 203
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31418
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 451
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 781
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 203
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31418
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 451
Składniki
Jeżeli dajemy proszek do pieczenia, mieszamy go najpierw z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zimne masło. Ciasto zagniatamy i odstawiamy na pół godziny - godzinę do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik i zajmujemy się przygotowaniem jabłek. Foremkę smarujemy margaryną i wyklejamy 2/3 częścią ciasta, resztę chowamy do zamrażarki. Podpiekamy spód przez 15 minut w 190 stopniach.
Jabłka obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Próbowałam robić je obieraczką do warzyw i tarką, jednak te plasterki były zbyt cienkie. Warto jednak robić to ręcznie, choć zajmuje to sporo czasu. Gotowe skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem oraz dosładzamy cukrem. Delikatnie mieszamy. Jabłka układamy na podpieczonym spodzie, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach surowe ciasto i zapiekamy w piekarniku do zrumienienia wierzchu około 30 minut. Gotowe ciasto studzimy i posypujemy przed podaniem cukrem pudrem.