Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka Tatrzańska - czyli ekstremalnie kruche ciasto i ekstremalnie duża ilość jabłek. Oryginalny przepis na szarlotkę jest tajną recepturą jednej z miejscowych restauracji. Mimo to fani tego wypieku stanęli na rzęsach i najwierniej jak się dało odtworzyli tenże smak i oto co z tego wyszło...
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 91039
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 38456
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 301
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 91039
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 38456
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 301
Składniki
Jeżeli dajemy proszek do pieczenia, mieszamy go najpierw z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zimne masło. Ciasto zagniatamy i odstawiamy na pół godziny - godzinę do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik i zajmujemy się przygotowaniem jabłek. Foremkę smarujemy margaryną i wyklejamy 2/3 częścią ciasta, resztę chowamy do zamrażarki. Podpiekamy spód przez 15 minut w 190 stopniach.
Jabłka obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Próbowałam robić je obieraczką do warzyw i tarką, jednak te plasterki były zbyt cienkie. Warto jednak robić to ręcznie, choć zajmuje to sporo czasu. Gotowe skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem oraz dosładzamy cukrem. Delikatnie mieszamy. Jabłka układamy na podpieczonym spodzie, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach surowe ciasto i zapiekamy w piekarniku do zrumienienia wierzchu około 30 minut. Gotowe ciasto studzimy i posypujemy przed podaniem cukrem pudrem.