Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z rabarbarem to wypiek sezonowy, dlatego trzeba korzystać póki czas i cieszyć się smakiem rabarbaru.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 730
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5386
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9203
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 112
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 86
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 730
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5386
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9203
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 112
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 86
Składniki
Rabarbar kroimy w ok centymetrowe kawałki. Zasypujemy 3 łyżkami cukru i mieszamy. Odstawiamy, aż rabarbar puści sok
Przygotowujemy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło, żółtka i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto, ręcznie bądź w robocie. Ciasto dzielimy na 2 części. Część przeznaczona na spód powinna być nieco większa od części przeznaczonej na wierzch. Większą część wkładamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odstawiamy na ok 15-20 min
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowujemy tak, żeby zachodziło też częściowo na boki foremki. Można rozwałkować na stolnicy, ale też można to zrobić przy pomocy małego wałka z rączką bezpośrednio w formie. Ja kulę ciasta kroję na ok centymetrowe plastry, wykładam nimi spód formy i rozwałkowuję
Odciskamy rabarbar z nadmiaru soku, podobnie starte jabłka. Rabarbar mieszamy z jabłkami. Dodajemy cukier i cynamon i jeszcze raz mieszamy
Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę. Na koniec dosypujemy proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijamy
Rabarbar z jabłkami wykładamy na ciasto, Na wierzch wykładamy pianę i równo ją rozprowadzamy
Na pianę ścieramy na dużych oczkach ciasto z zamrażalnika
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 50-60 min do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu studzimy w formie i dopiero po wystudzeniu kroimy
Wierzch można obsypać cukrem pudrem