Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z rabarbarem to wypiek sezonowy, dlatego trzeba korzystać póki czas i cieszyć się smakiem rabarbaru.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11042
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4895
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1034
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9547
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1419
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11042
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4895
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1034
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9547
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1419
Składniki
Rabarbar kroimy w ok centymetrowe kawałki. Zasypujemy 3 łyżkami cukru i mieszamy. Odstawiamy, aż rabarbar puści sok
Przygotowujemy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło, żółtka i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto, ręcznie bądź w robocie. Ciasto dzielimy na 2 części. Część przeznaczona na spód powinna być nieco większa od części przeznaczonej na wierzch. Większą część wkładamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odstawiamy na ok 15-20 min
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowujemy tak, żeby zachodziło też częściowo na boki foremki. Można rozwałkować na stolnicy, ale też można to zrobić przy pomocy małego wałka z rączką bezpośrednio w formie. Ja kulę ciasta kroję na ok centymetrowe plastry, wykładam nimi spód formy i rozwałkowuję
Odciskamy rabarbar z nadmiaru soku, podobnie starte jabłka. Rabarbar mieszamy z jabłkami. Dodajemy cukier i cynamon i jeszcze raz mieszamy
Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę. Na koniec dosypujemy proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijamy
Rabarbar z jabłkami wykładamy na ciasto, Na wierzch wykładamy pianę i równo ją rozprowadzamy
Na pianę ścieramy na dużych oczkach ciasto z zamrażalnika
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 50-60 min do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu studzimy w formie i dopiero po wystudzeniu kroimy
Wierzch można obsypać cukrem pudrem