Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta rustykalna ze śliwkami"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11959
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16446
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5283
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11959
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16446
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5283
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej obie mąki, wsyp cukier puder oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz kefir, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok. 60 min.
Z umytych śliwek usuń pestki. Schłodzone ciasto rozwałkuj bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt koła o grubości ok. 5 mm. Ułóż na blasze do pieczenia. Na cieście rozłóż połówki śliwek, jedna obok drugiej, zostawiając ok. 3 cm wolnego ciasta.
Śliwki polej roztopionym masłem a następnie posyp cukrem, cynamonem oraz płatkami migdało wymi. Brzegi ciasta zawiń tak, aby przykryły część owoców i posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C, wstaw blachę z tartą, piecz 45-50 min.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie