Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubicie zaglądać do Ikei i na tamtejsze stoisko z jedzeniem, to na pewno wypatrzyliście tam ten pyszny torcik Daim. Uwielbiam to ciasto i dlatego postanowiłam zrobić je w domu. Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na nie. Zapraszam.
Na nadprogramowe w lodówce białka polecam zrobić ciasto bezowe. Jest to łatwy...
Odsłon: 23
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 24
Kresowe łężnie to kotlety ziemniaczane z farszem z kapusty kiszonej. To danie...
Odsłon: 972
Takie dania przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
Odsłon: 59
Pierś z kurczaka nie musi być nudna. Cienko rozbita, z kremowym i aromatyczny...
Odsłon: 2853
Na nadprogramowe w lodówce białka polecam zrobić ciasto bezowe. Jest to łatwy...
Odsłon: 23
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 24
Kresowe łężnie to kotlety ziemniaczane z farszem z kapusty kiszonej. To danie...
Odsłon: 972
Takie dania przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
Odsłon: 59
Pierś z kurczaka nie musi być nudna. Cienko rozbita, z kremowym i aromatyczny...
Odsłon: 2853
Składniki
Zrobić ciasto: Orzechy zmielić. W misce ubić białka z dodatkiem soli i cukru, na sztywna piane. Do ubitych białek dodać zmielone orzechy i dobrze wymieszać. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą z nich upiec w okrągłej formie, o średnicy 26 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Papier posmarować uprzednio masłem, aby ciasto po upieczeniu lepiej od niego odchodziło. Każdy z blatów piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 12 – 15 minut. Upieczone blaty wystudzić na kratce i usunąć z nich pergamin.
Zrobić krem: W garnuszku wymieszać żółtka, cukier i śmietanę. Całość gotować, na małym grzaniu do zgęstnienia, cały czas mieszając. Kiedy krem zrobi się gesty, odstawić go do lekkiego przestudzenia. Do lekko ciepłego kremu dodać masło i całość dobrze wymieszać mikserem.
Złożyć ciasto: W tortownicy ułożyć jeden z blatów i posmarować go przygotowanym kremem. Na kremie ułożyć drugi blat i również posmarować go równą warstwą kremu. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki.
W międzyczasie zrobić polewę: 2 batoniki pokruszyć. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i śmietanę. Do rozpuszczonej czekolady wsypać pokruszone batoniki i dobrze wymieszać. Ciasto wyjąc z lodówki i polać je przygotowana polewa. Z wierzchu, opcjonalnie, posypać pokruszonym batonikiem. Gotowe ciasto schłodzić w lodowce przez minimum 1 godzinę . Smacznego!