Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort czekoladowy z malinami"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 139
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 768
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 139
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 768
Składniki
Zacznij od zrobienia kremu. Dobrze podgrzej śmietanę kremówkę i odstaw. Dodaj do niej miód i poczekaj, aż ostygnie. Dołóż połamaną gorzką czekoladę i poczekaj, aż się rozpuści. Wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce, najlepiej na noc. Śmietana powinna „odpocząć”, wtedy da się ubić.
Aby przygotować ciasto, najpierw rozpuść w rondelku masło i czekoladę. Poczekaj, aż czekoladowa masa troszkę ostygnie. Ubij jajka z cukrem, powoli wymieszaj z czekoladą z masłem, na koniec wsyp mąkę z kakao i sodą. Połącz .
Ciasto wlej do tortownicy. Piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 °C. Poczekaj, aż wystygnie, a następnie przekrój je w poprzek.
Masę śmietanowo-czekoladową ubij tak, aby powstał krem. Jeden płat ciasta posmaruj marmoladą i większą częścią kremu. Rozrzuć na to część malin. Przykryj drugim płatem ciasta i wyłóż resztę kremu.
Zrób polewę. Podgrzej lekko śmietanę i rozpuść w niej czekoladę. Wymieszaj i poczekaj, aż trochę ostygnie. Rozsmaruj polewę łyżką na powierzchni tortu i udekoruj resztą malin.
Czas przygotowania: 110 minut. Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 394 kcalŹródło: Na żywo