Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
polecam takie połączenie, Tort należy zrobić co najmniej 24 przed podaniem. Ja go składałam w czwartek wieczorem, jedliśmy w sobotę i świetnie przeszedł smakami. Zamiast likierem tort można nasączyć wódką z wyciśniętym sokiem z pomarańczy...
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 147
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 147
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie delikatnie ubijając żółtka. Mąkę, kakao i budyń należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 30-40 minut (do suchego patyczka)
Do rondelka przelewamy 150 ml kremówki oraz dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając. Studzimy. Pozostałą kremówkę ubijamy pod koniec dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Na koniec wlewamy roztopioną czekoladę i delikatnie mieszamy.
Biszkopt przekrawamy na 3 części. Blat nasączamy likierem, smarujemy dżemem pomarańczowym i wykładamy część kremu, przykrywamy drugim blatem. Nasączmy, smarujemy kremem i przykrywamy kolejnym blatem. dekorujemy resztą kremu i np startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc...