Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty biszkopt, mascarpone i owoce. Czego chcieć więcej?
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 97
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 4054
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 565
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 97
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 4054
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 565
Składniki
Białka ubiłem na sztywno, (jajka w temperaturze pokojowej) delikatnie dodawałem cukier ciągle ubijając. Następnie powoli dodawałem po jednym żółtku i na koniec delikatnie wymieszałem z mąkami i kakao.
Blaszkę wyłożyłem papierem do pieczenia. Piekłem w 160 stopniach około 35 minut. Po upieczeniu rzuciłem biszkopt na podłogę by pozbyć się powietrza.
Krem: Śmietanę ubiłem na sztywno z cukrem pudrem, powoli dodawałem mascarpone ciągle ubijając. Ponieważ chciałem czuć kawałki czekolady, nie starłem jej na tarce tylko drobno posiekałem nożem. Gotowy krem wymieszałem z kawałkami czekolady. Ponieważ ciasto jest malinowe, a miałem białe maliny dorzuciłem garstkę do kremu.
Ostudzony biszkopt przekroiłem na trzy części (może być na dwie) i posmarowałem kremem.
Dwie galaretki malinowe rozpuściłem w wodzie według przepisu na opakowaniu i zostawiłem do ostygnięcia. Do ostudzonych galaretek dałem maliny, wymieszałem bardzo dokładnie. Jest bardzo ważne by galaretka dostała się we wszystkie zakamarki, ponieważ posłuży ona jako konserwant oraz gwarant zachowania struktury malin.
Galaretkę z malinami wykładam partiami na ciasto dopiero gdy zaczyna tężeć. Inaczej mogłaby wsiąknąć w ciasto.
Całość przechowuję w lodówce. Użyłem foremki 24x30 cm.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta dodałem szczyptę kurkumy. W kremie łatwo ukryć trochę płatków owsianych.