Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wykwintny tort mokka"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 724
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 724
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem. Do masy przesiej mąki, zmiksuj. Białka ubij, pianę przełóż do masy, wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 30 min w 170 st. Ostudź, rozetnij na 3 blaty.
ponczu wymieszaj, nasącz blaty. Żelatynę rozpuść w 1/3 szkl. gorącej wody. Śmietanę ubij z cukrem. Wymieszaj z serkiem i żelatyną. Posmaruj tym 2 blaty, ułóż jeden na drugim, przykryj trzecim.
Kawę zalej 1/2 szkl. wrzątku, przykryj, zaparzaj 10 min. Po tym czasie przecedź napar, ostudź go. Wsyp do kawy żelatynę. Gdy spęcznieje, rozpuść ją, lekko podgrzewając kawę. Śmietanę do kremu mokka ubij na sztywno z cukrem.
Do śmietany dodaj likier oraz przestudzoną kawę z żelatyną. 1/4 kremu przełóż do rękawa cukierniczego. Resztą posmaruj wierzch oraz boki tortu. Z rękawa wyciśnij na tort efektowne fale. Oprósz kawą, udekoruj drażetkami. Tort schłodź.
Pyszny biały krem przygotujesz także, gotując na mleku kokosowym gęsty budyń śmietankowy. Gdy ostygnie, zmiksuj go z utar tym miękkim masłem, dodaj wiórki kokosowe.Źródło: Tina