Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawiasz się, co to jest bryzol i jak go przygotować? To soczysty kotlet z mięsa mielonego, który stanowi klasyk z barów mlecznych i stołówek pracowniczych za czasów PRL-u. To danie główne, które dla wielu Polaków ma smak wspomnień. Choć dziś może nie brzmi wykwintnie, to kiedyś był synonimem bogatego i sycącego obiadu. Z naszym przepisem przygotujesz prosty, szybki i pożywny posiłek dla całej rodziny. Do tego dobierzesz ulubione dodatki!
Bryzol to smak i prostota przygotowania. Pierwszym krokiem do przygotowania przepisu jest jednak wybór dobrej jakości mięsa. Najlepiej sprawdzi się tu wieprzowina (łopatka, karkówka albo szynka) lub wołowina (antrykot, pręga wołowa albo ligawa). Możesz też wymieszać obydwa rodzaje mięsa. Pamiętaj jednak, aby unikać zbyt chudego mięsa, bo może się okazać suche po usmażeniu.
W przepisie na bryzol nie mogło zabraknąć również jajka, soli, pieprzu, mąki pszennej do obtoczenia i tłuszczu do smażenia. Najlepiej sprawdzi się klasyczny smalec znany z tradycyjnej kuchni polskiej, masło albo olej rzepakowy. Do kotletów z mięsa wieprzowo-wołowego doskonale pasuje farsz z cebuli i pieczarek. Dopraw go klasycznie solą, pieprzem, natką pietruszki i czosnkiem granulowanym.
Tradycyjnie bryzol przygotowywało się z mięsa wołowego, ale w realiach PRL-u często łączono je z wieprzowiną. I to bardzo dobra praktyka, bo jest ona łatwo dostępna, a do tego taka mieszanka jest gwarancją soczystego kotleta. Mięso najlepiej zmielić samodzielnie albo poprosić o przygotowanie go z konkretnego kawałka mięsa w sklepie.
Zarówno mięso na bryzol wieprzowy, jak i wołowy, trzeba dobrze wyrobić. Zachowaj proporcje z naszego przepisu, a następnie dobrze połącz wszystkie składniki. Nie żałuj również przypraw. Muszą być one dość wyraźne.
Bryzol powinien być płaski, trochę większy i dłuższy niż standardowy kotlet. Do formowania masy mięsnej zwilż dłonie wodą, dzięki czemu nie będzie się kleić do rąk. Nie spłaszczaj zbyt mocno kotletów, aby nie straciły na swojej objętości. Dzięki temu będą soczyste.
Najlepiej smażyć bryzole na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym lub smalcu – dzięki temu powstanie apetyczna, rumiana skórka. Nie smaż na zbyt dużym ogniu – najpierw obsmaż z obu stron na średnim ogniu, potem zmniejsz ogień i przykryj na kilka minut. Po zdjęciu z patelni, odsącz bryzole na ręczniku papierowym, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Bryzol wieprzowy z cebulką powinien być dobrze doprawiony. Dawniej przyprawy nie były tak ogólnodostępne, więc sól i pieprz zdecydowanie wystarczały. Dziś nie muszą być jedynymi dodatkami do mięsnej masy. Możesz dodać również majeranek, czosnek granulowany i szczyptę papryki słodkiej. W niektórych domowych przepisach stosuje się szczyptę gałki muszkatołowej lub zmielone ziele angielskie – oba składniki nadają mięsu delikatnie korzenny, głęboki smak. Nie są obowiązkowe, ale mogą być ciekawym dodatkiem.
Dla wzbogacenia smaku, dodaj do mięsa łyżeczkę musztardy, najlepiej sarepskiej albo innej lekko ostrej odmiany.
W wersji najbardziej klasycznej bryzol podaje się z ziemniakami z wody i koperkiem – to połączenie znane z barów mlecznych i stołówek. Delikatny smak ziemniaka świetnie współgra z wyrazistym, mięsnym kotletem. Dla nowoczesnego akcentu możesz sięgnąć po kremowe purée z batatów albo ziemniaki pieczone z boczkiem.
Ciekawym pomysłem jest również podanie bryzolu wieprzowego z cebulą, pieczarkami i jajkiem sadzonym na wierzchu. Żółtko rozpływa się po mięsie, co wzbogaca smak i wygląda efektownie.
Oczywiście mięso pasuje do świeżych, lekko kwaśnych i chrupiących surówek. Najlepiej sprawdzą się buraczki na ciepło albo na zimno, ogórki kiszone, mizeria, sałata z jogurtem lub surówka z białej kapusty.
Jeśli zostanie Ci bryzol z obiadu, możesz podać go następnego dnia w bułce lub na chlebie – to świetna wersja na ciepłą kanapkę.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6218
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6218
Składniki
Przygotuj mięso. Jeśli masz je w całości, trzeba je dokładnie zmielić na grubych oczkach.
Teraz dodaj do niego jajko, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki w taki sposób, aby stanowiło jedną zwartą masę. Z mielonego mięsa uformuj kotlety o grubości około 2-3 centymetry. Każdy z nich obtocz w mące, a następnie odstaw na deskę do krojenia lub talerz.
W tym czasie przygotuj farsz, aby od razu podawać kotlety mielone wraz z okrasą.
Cebule obierz i posiekaj drobno, najlepiej w kostkę. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą i pokrój.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę i poczekaj aż delikatnie się zeszkli. Dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem, zmniejsz ogień i mieszaj od czasu do czasu. Po kilku minutach farsz powinien być gotowy. Na koniec dopraw natką pietruszki i czosnkiem granulowanym. Wymieszaj.
Na drugiej patelni (lub tej samej, jeśli przełożysz farsz do miski obok) rozgrzej ponownie tłuszcz. Kotlety smaż z obu stron, najpierw na dużym ogniu, a potem zmniejszaj i poczekaj aż będą rumiane. Bryzole możesz też przygotować na patelni grillowej.