Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Bryzol
  • Dania główne
  • Przepis na

Bryzol

10.07.2025 Odsłon: 32487
5.0 (42 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Zastanawiasz się, co to jest bryzol i jak go przygotować? To soczysty kotlet z mięsa mielonego, który stanowi klasyk z barów mlecznych i stołówek pracowniczych za czasów PRL-u. To danie główne, które dla wielu Polaków ma smak wspomnień. Choć dziś może nie brzmi wykwintnie, to kiedyś był synonimem bogatego i sycącego obiadu. Z naszym przepisem przygotujesz prosty, szybki i pożywny posiłek dla całej rodziny. Do tego dobierzesz ulubione dodatki! 

Przepis na tradycyjny bryzol jak z PRL-u 

Bryzol to smak i prostota przygotowania. Pierwszym krokiem do przygotowania przepisu jest jednak wybór dobrej jakości mięsa. Najlepiej sprawdzi się tu wieprzowina (łopatka, karkówka albo szynka) lub wołowina (antrykot, pręga wołowa albo ligawa). Możesz też wymieszać obydwa rodzaje mięsa. Pamiętaj jednak, aby unikać zbyt chudego mięsa, bo może się okazać suche po usmażeniu. 

W przepisie na bryzol nie mogło zabraknąć również jajka, soli, pieprzu, mąki pszennej do obtoczenia i tłuszczu do smażenia. Najlepiej sprawdzi się klasyczny smalec znany z tradycyjnej kuchni polskiej, masło albo olej rzepakowy. Do kotletów z mięsa wieprzowo-wołowego doskonale pasuje farsz z cebuli i pieczarek. Dopraw go klasycznie solą, pieprzem, natką pietruszki i czosnkiem granulowanym. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak zrobić soczysty bryzol wieprzowy lub wołowy? 

Tradycyjnie bryzol przygotowywało się z mięsa wołowego, ale w realiach PRL-u często łączono je z wieprzowiną. I to bardzo dobra praktyka, bo jest ona łatwo dostępna, a do tego taka mieszanka jest gwarancją soczystego kotleta. Mięso najlepiej zmielić samodzielnie albo poprosić o przygotowanie go z konkretnego kawałka mięsa w sklepie. 

Zarówno mięso na bryzol wieprzowy, jak i wołowy, trzeba dobrze wyrobić. Zachowaj proporcje z naszego przepisu, a następnie dobrze połącz wszystkie składniki. Nie żałuj również przypraw. Muszą być one dość wyraźne.  

Bryzol powinien być płaski, trochę większy i dłuższy niż standardowy kotlet. Do formowania masy mięsnej zwilż dłonie wodą, dzięki czemu nie będzie się kleić do rąk. Nie spłaszczaj zbyt mocno kotletów, aby nie straciły na swojej objętości. Dzięki temu będą soczyste. 

Najlepiej smażyć bryzole na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym lub smalcu – dzięki temu powstanie apetyczna, rumiana skórka. Nie smaż na zbyt dużym ogniu – najpierw obsmaż z obu stron na średnim ogniu, potem zmniejsz ogień i przykryj na kilka minut. Po zdjęciu z patelni, odsącz bryzole na ręczniku papierowym, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. 

Jakie przyprawy dodać do bryzoli? 

Bryzol wieprzowy z cebulką powinien być dobrze doprawiony. Dawniej przyprawy nie były tak ogólnodostępne, więc sól i pieprz zdecydowanie wystarczały. Dziś nie muszą być jedynymi dodatkami do mięsnej masy. Możesz dodać również majeranek, czosnek granulowany i szczyptę papryki słodkiej. W niektórych domowych przepisach stosuje się szczyptę gałki muszkatołowej lub zmielone ziele angielskie – oba składniki nadają mięsu delikatnie korzenny, głęboki smak. Nie są obowiązkowe, ale mogą być ciekawym dodatkiem. 

Dla wzbogacenia smaku, dodaj do mięsa łyżeczkę musztardy, najlepiej sarepskiej albo innej lekko ostrej odmiany.  

Z czym podawać bryzol? 

W wersji najbardziej klasycznej bryzol podaje się z ziemniakami z wody i koperkiem – to połączenie znane z barów mlecznych i stołówek. Delikatny smak ziemniaka świetnie współgra z wyrazistym, mięsnym kotletem. Dla nowoczesnego akcentu możesz sięgnąć po kremowe purée z batatów albo ziemniaki pieczone z boczkiem.  

Ciekawym pomysłem jest również podanie bryzolu wieprzowego z cebulą, pieczarkami i jajkiem sadzonym na wierzchu. Żółtko rozpływa się po mięsie, co wzbogaca smak i wygląda efektownie.  

Oczywiście mięso pasuje do świeżych, lekko kwaśnych i chrupiących surówek. Najlepiej sprawdzą się buraczki na ciepło albo na zimno, ogórki kiszone, mizeria, sałata z jogurtem lub surówka z białej kapusty. 

Jeśli zostanie Ci bryzol z obiadu, możesz podać go następnego dnia w bułce lub na chlebie – to świetna wersja na ciepłą kanapkę.  

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Ciasta Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...

  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 17926

> 60 min >60 min
18
ewaeu
ewaeu
Desery

Placek owsiany z jabłkami

Desery Placek owsiany z jabłkami

Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 22706

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Przetwory Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...

  • Impreza
  • Azjatycka
  • Polska
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy

Odsłon: 1794

> 60 min >60 min
11
smaker
smaker
Zupy

Fit zupa

Zupy Fit zupa

Odpowiednio skomponowane zupy wpisują się w dietę odchudzającą lub po prostu...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2314

do 30 min 30 min
7
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 12028

do 60 min 60 min
19
wałek
wałek
Przetwory

Kompot z mirabelek

Przetwory Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może...

  • Polska
  • Śliwki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kompoty

Odsłon: 263

do 60 min 60 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Ciasta Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...

  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 17926

> 60 min >60 min
18
ewaeu
ewaeu
Desery

Placek owsiany z jabłkami

Desery Placek owsiany z jabłkami

Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 22706

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Przetwory Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...

  • Impreza
  • Azjatycka
  • Polska
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy

Odsłon: 1794

> 60 min >60 min
11
smaker
smaker
Zupy

Fit zupa

Zupy Fit zupa

Odpowiednio skomponowane zupy wpisują się w dietę odchudzającą lub po prostu...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2314

do 30 min 30 min
7
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 12028

do 60 min 60 min
19
wałek
wałek
Przetwory

Kompot z mirabelek

Przetwory Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może...

  • Polska
  • Śliwki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kompoty

Odsłon: 263

do 60 min 60 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Bryzol
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego (może być z antrykotu, pręgi wołowej, ligawy, karkówki, łopatki),
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3-4 łyżki mąki pszennej do obtoczenia,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 2 cebule,
  • 150 g pieczarek,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
  • odrobina natki pietruszki,
  • odrobina czosnku granulowanego
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj mięso. Jeśli masz je w całości, trzeba je dokładnie zmielić na grubych oczkach.

2

Teraz dodaj do niego jajko, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki w taki sposób, aby stanowiło jedną zwartą masę. Z mielonego mięsa uformuj kotlety o grubości około 2-3 centymetry. Każdy z nich obtocz w mące, a następnie odstaw na deskę do krojenia lub talerz.

3

W tym czasie przygotuj farsz, aby od razu podawać kotlety mielone wraz z okrasą.

4

Cebule obierz i posiekaj drobno, najlepiej w kostkę. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą i pokrój.

5

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę i poczekaj aż delikatnie się zeszkli. Dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem, zmniejsz ogień i mieszaj od czasu do czasu. Po kilku minutach farsz powinien być gotowy. Na koniec dopraw natką pietruszki i czosnkiem granulowanym. Wymieszaj.

6

Na drugiej patelni (lub tej samej, jeśli przełożysz farsz do miski obok) rozgrzej ponownie tłuszcz. Kotlety smaż z obu stron, najpierw na dużym ogniu, a potem zmniejszaj i poczekaj aż będą rumiane. Bryzole możesz też przygotować na patelni grillowej.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki