Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bryzol to danie, które stało się popularne za czasów PRL-u. Najczęściej pojawiało się w stołówkach pracowniczych. Świetnie smakuje z podsmażoną cebulką, dlatego stanowi doskonały pomysł na rodzinny niedzielny obiad. Przepis nie powinien sprawić trudności nawet początkującym amatorom gotowania.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Składniki
Przygotuj mięso. Jeśli masz je w całości, trzeba je dokładnie zmielić na grubych oczkach.
Teraz dodaj do niego jajko, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki w taki sposób, aby stanowiło jedną zwartą masę. Z mielonego mięsa uformuj kotlety o grubości około 2-3 centymetry. Każdy z nich obtocz w mące, a następnie odstaw na deskę do krojenia lub talerz.
W tym czasie przygotuj farsz, aby od razu podawać kotlety mielone wraz z okrasą.
Cebule obierz i posiekaj drobno, najlepiej w kostkę. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą i pokrój.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę i poczekaj aż delikatnie się zeszkli. Dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem, zmniejsz ogień i mieszaj od czasu do czasu. Po kilku minutach farsz powinien być gotowy. Na koniec dopraw natką pietruszki i czosnkiem granulowanym. Wymieszaj.
Na drugiej patelni (lub tej samej, jeśli przełożysz farsz do miski obok) rozgrzej ponownie tłuszcz. Kotlety smaż z obu stron, najpierw na dużym ogniu, a potem zmniejszaj i poczekaj aż będą rumiane. Bryzole możesz też przygotować na patelni grillowej.