Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć chrupiące kotlety z kurczaka to danie bardzo popularne, w każdym domu są przyrządzane nieco inaczej, a co za tym idzie, różnią się nieco smakiem. Wypróbuj nasz patent na pyszne kotlety z kurczaka, które zachwycą Cię chrupiącą skórką i soczystym środkiem, Dowiedź się, jak je przygotować.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12280
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1500
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 107
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12280
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1500
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 107
Składniki
Pierś z kurczaka umyj, osusz i usuń z niej żyłki oraz pozostałości skóry czy tłuszcz. Pokrój mięso w poprzek włókien. Pamiętaj, by ciąć kawałki o grubości około 1 centymetra.
Kotlety delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa (przed rozbijaniem mięsa warto przykryć je woreczkiem lub folią spożywczą, co zapobiegnie jego chlapaniu).
Rozbite kotlety posyp przyprawą do kurczaka lub własną mieszanką ziół i przypraw. Każdy kotlet obtocz delikatnie w mące ziemniaczanej, a następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Jeśli lubisz grubą panierkę, to krok z obtaczaniem kotleta w jajku i bułce tartej można powtórzyć.
Na patelni rozgrzej porządnie olej rzepakowy i na gorącym już umieść kotlety w panierce. Smaż z każdej strony aż do przyrumienienia (warto smażyć je na niższej mocy palnika, by nie było obawy, że kotlet będzie gotowy jedynie z zewnątrz, a w środku pozostanie niedosmażony.