Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące kotlety z kurczaka to klasyczny, uwielbiany przez wszystkich pomysł na obiad, który łączy w sobie idealnie złocistą i chrupiącą panierkę z soczystym, delikatnym mięsem wewnątrz. To niezawodna receptura, która sprawdzi się w każdym domu, nawet wówczas, kiedy nie masz zbyt wiele czasu na przyrządzenie wystawnego posiłku. Całość przyszykujesz prosto i szybko.
Pierś z kurczaka jest doskonałym źródłem białka, które jest niezbędne dla budowy mięśni, regeneracji tkanek i ogólnego funkcjonowania organizmu. Dlatego składnik ten jest polecany szczególnie osobom aktywnym fizycznie lub będącym na diecie redukcyjnej. Trzeba jednak pamiętać, że te kolety z kurczaka są smażone na oleju, co zwiększa udział tłuszczu w posiłku, dlatego przy restrykcyjnych sposobach żywienia, zwróć uwagę też na kotlety siekane z piekarnika, oczywiście również na bazie drobiu.
Przede wszystkim kurczaka rozbijamy, ale nie tak cienko jak w przypadku kotletów schabowych. Odpowiednią grubością jest 5-10 mm, ale zwróć uwagę, by mięso w każdym miejscu było podobnej grubości. W przeciwnym wypadku będzie smażyć się nierównomiernie - z jednej strony będzie suche i twarde, a z drugiej może być surowe. Następnie doprawiamy kurczaka przede wszystkim solą i pieprzem, ale z powodzeniem możesz użyć innych przypraw - czosnku, papryki, majeranku.
By uniknąć bałaganu na blacie i brudnych, klejących się rąk, można zastosować pewien trik. Przede wszystkim najpierw umieść wszystkie składniki panierki w osobnych, głębokich talerzach. Następnie używaj jednej ręki do obsługi mąki oraz bułki tartej, a drugiej do jajka. Dzięki temu unikniesz grudkowatej, klejącej się masy na palcach i zachowasz czystość stanowiska pracy.
Idealna panierka do tego dania to chrupiąca, ściśle przylegająca do mięsa warstwa bułki tartej i jajka. Jeśli w trakcie smażenia zauważysz, że zaczyna odpadać, najprawdopodobniej oznacza to zbyt wilgotną powierzchnię kotleta. Zawsze pamiętaj, o dokładnym osuszeniu fileta z kurczaka ręcznikiem papierowym przed panierowaniem. Inną przyczyną może być nieodpowiednia kolejność panierowania. Mięso powinno być najpierw obtoczone w mące, która wchłonie nadmiar wilgoci, a dopiero potem w jajku i bułce tartej. Kotlety kładź też zawsze na rozgrzany tłuszcz i nie ruszaj ich przez pierwsze 1-2 minuty obróbki cieplnej.
Ten przepis na kurczaka w bułce tartej jest tak wyjątkowy właśnie dzięki niezwykle chrupiącej i złotej skórce. Jeśli po zdjęciu kotleta, panierka jest blada i miękka, oznacza to, że temperatura tłuszczu była zbyt niska. Przed włożeniem mięsa, olej powinien być dobrze rozgrzany. Ponieważ zbyt niska temperatura powoduje, że kurczak i panierka wchłaniają tłuszcz i gotują się, zamiast smażyć. Upewnij się, że patelnia jest dobrze rozgrzana, ale nie na tyle, by dymiła. Jeśli z kolei kawałki kurczaka są jeszcze surowe w środku, a sama panierka już się przypala, koniecznie zmniejsz moc palnika. Idealnie jest smażyć kotlety na średnim ogniu.
Panierka zachowa swoją chrupkość najdłużej, gdy po usmażeniu położysz kotlety na kratce, zamiast na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Kratka pozwala na swobodny przepływ powietrza, co zapobiega zbieraniu się pary pod kotletem i utrzymuje go w odpowiedniej teksturze. Jeśli chcesz usunąć nadmiar tłuszczu z powierzchni mięsa, zwiń ręczniki papierowe w kulkę i delikatnie, ale krótko przykładaj je do powierzchni, zbierając olej. Pamiętaj też, że kładzenie kotletów na rozgrzaną patelnię zmniejsza wchłanianie tłuszczów do wnętrza dania.
Zamiast smażenia na oleju, filety z kurczaka można upiec w piekarniku. Rozgrzej piec do 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem, a następnie ułóż kotlety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop je delikatnie oliwą z oliwek. Piecz całość przez około 20-25 minut, obracając w połowie pieczenia. Będą nieco mniej chrupiące, ale za to zdrowsze, z mniejszą ilością tłuszczu.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13089
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2469
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3603
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4479
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13089
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2469
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3603
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4479
Składniki
Pierś z kurczaka umyj, osusz i usuń z niej żyłki oraz pozostałości skóry czy tłuszcz. Pokrój mięso w poprzek włókien. Pamiętaj, by ciąć kawałki o grubości około 1 centymetra.
Kotlety delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa (przed rozbijaniem mięsa warto przykryć je woreczkiem lub folią spożywczą, co zapobiegnie jego chlapaniu).
Rozbite kotlety posyp przyprawą do kurczaka lub własną mieszanką ziół i przypraw. Każdy kotlet obtocz delikatnie w mące ziemniaczanej, a następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Jeśli lubisz grubą panierkę, to krok z obtaczaniem kotleta w jajku i bułce tartej można powtórzyć.
Na patelni rozgrzej porządnie olej rzepakowy i na gorącym już umieść kotlety w panierce. Smaż z każdej strony aż do przyrumienienia (warto smażyć je na niższej mocy palnika, by nie było obawy, że kotlet będzie gotowy jedynie z zewnątrz, a w środku pozostanie niedosmażony.