Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć chrupiące kotlety z kurczaka to danie bardzo popularne, w każdym domu są przyrządzane nieco inaczej, a co za tym idzie, różnią się nieco smakiem. Wypróbuj nasz patent na pyszne kotlety z kurczaka, które zachwycą Cię chrupiącą skórką i soczystym środkiem, Dowiedź się, jak je przygotować.
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2636
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 271
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9546
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1012
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2636
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 271
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9546
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1012
Składniki
Pierś z kurczaka umyj, osusz i usuń z niej żyłki oraz pozostałości skóry czy tłuszcz. Pokrój mięso w poprzek włókien. Pamiętaj, by ciąć kawałki o grubości około 1 centymetra.
Kotlety delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa (przed rozbijaniem mięsa warto przykryć je woreczkiem lub folią spożywczą, co zapobiegnie jego chlapaniu).
Rozbite kotlety posyp przyprawą do kurczaka lub własną mieszanką ziół i przypraw. Każdy kotlet obtocz delikatnie w mące ziemniaczanej, a następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Jeśli lubisz grubą panierkę, to krok z obtaczaniem kotleta w jajku i bułce tartej można powtórzyć.
Na patelni rozgrzej porządnie olej rzepakowy i na gorącym już umieść kotlety w panierce. Smaż z każdej strony aż do przyrumienienia (warto smażyć je na niższej mocy palnika, by nie było obawy, że kotlet będzie gotowy jedynie z zewnątrz, a w środku pozostanie niedosmażony.