Do góry

Dania główne Przepis na:

Ćwiartki kurczaka w przyprawach z woreczka

Ćwiartki kurczaka w przyprawach z woreczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 961 Ocena: 6665

Dodano:

Odsłon: 188

Witajcie jak się dzisiaj czujecie ? W końcu trochę się ochłodziło aż lepiej się oddycha no i chce się coś ugotować dlatego dziś przygotowałam ćwiartki kurczaka w przyprawach pieczone w piekarniku w woreczku

Składniki

  • 1050 kg ćwiartek z kurczaka,
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka,
  • 0,5 łyżki papryki czerwonej ostrej,
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
  • 0,5 łyżki przyprawy do kurczaka ziołowej,
  • 3 łyżki oleju
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ćwiartki kurczaka w przyprawach z woreczka

Przygotowanie

  1. Na początek przygotować ćwiartki kurczaka, opłukać je odsączyć z wody na durszlaku lub za pomocą ręcznika papierowego, następnie podzielić na części po nakłuwać specjalnym urządzeniem lub dużą wykałaczką

  2. Do przygotowanych ćwiartek wsypać wszystkie przyprawy, wlać olej i dokładnie przyprawy wmasować w mięso odstawić na 15 minut aby mięso wchłonęło dodane przyprawy. Po wyznaczonym czasie ćwiartki w przyprawach przełożyć do woreczka zawiązując go wypuszczając powietrze

  3. Przygotowane w woreczku ćwiartki kurczaka w przyprawach przełożyć do naczynia żaroodpornego lub do blaszki wstawić do zimnego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec przez 1,5 godziny razem z rozgrzaniem piekarnika, w trakcie pieczenia raz obrócić worek aby mięso równo się upiekło. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i rozciąć woreczek

  4. Tak przygotowane ćwiartki kurczaka podałam z ziemniakami okraszonymi delikatnie tłuszczem z pieczonych ćwiartek oraz jako surówkę zrobiłam pomidory w śmietanie z drobnym szczypiorem, pomidory można również zrobić z kefirem. Ćwiartki wyszły tak delikatne aż same odchodziły od kości a smak i zapach nie do opisania

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gosiamamba 3 dni temu Witam, czy nie za dużo mięsa w stosunku do innych składników? Prościej by było 1 kg ćwiartek z kurczaka - pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń