Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Domowe lazanie z dwoma sosami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 60
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 128
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 50
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 60
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 128
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 50
Składniki
Sos boloński: cebulę i czosnek posiekaj, przesmaż z mięsem na oleju. Podlej wodą, duś ok. 30 min. Koncentrat wymieszaj z taką samą ilością wody, wlej do mięsa. Przypraw. Duś jeszcze 10 minut.
Lazanie: zagnieć , by powstało elastyczne ciasto. Rozwałkuj na 6 prostokątów wielkości formy (moja ma 18 x 25 cm).
Sos beszamelowy: posiekaj cebulę, przesmaż na maśle. Wsyp mąkę. Wlewaj mleko, mieszając. Dopraw. Sos powinien mieć konsystencję budyniu. Zdejmij sos z ognia, wbij jajko, szybko wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia skropionym olejem. Układaj do wyczerpania: płat ciasta, 1/3 sosu bolońskiego, płat ciasta, 1/3 beszamelu. Posyp serem. Piecz ok. 40 minut w temp. 180°C.
Czas przygotowania 60 min, ilość porcji 6, cena za porcję 3,60 złŹródło: Chwila dla Ciebie