Do góry

Dania główne Przepis na:

Drobiowe kotleciki Szu Szu

Drobiowe kotleciki Szu Szu

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 2352

Dodano:

Odsłon: 10165

Takie kotleciki zrobię jeszcze nie raz na obiad, bo okazały się bardzo pyszne! Domownicy stwierdzili, że jest to świetna imprezowa przekąska z dodatkiem oczywiście sosu czosnkowego.

Składniki

  • 60 dkg piersi z kurczaka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • pieprz (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Pierś pokroiłam pod ukosem na plastry ok 1 cm grubości. Dobrze jest tu kupić piersi kurczaka grubsze, ponieważ można wyciąć wtedy ładne medaliony.

  2. W misce rozkłóciłam żółtka ze śmietaną, mąką i przyprawami. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyłam kawałki kurczaka do takiej marynaty i zakryłam folią spożywczą. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę.

    Po tym czasie wyjęłam kotleciki z marynaty, odsączyłam nadmiar marynaty i usmażyłam.

  3. Smażyłam moje kotleciki Szu Szu na średnim ogniu na patelni z rozgrzanym olejem na złoty i delikatnie brązowy kolor.

    Podawałam z ziemniakami i sałatką.

  4. Notatki:
    * miałam śmietanę 18%
    * przyprawy dodawać wedle własnego smaku, można mniej lub więcej, tak samo z czosnkiem
    * świetna przekąska na imprezy
    * podawać z ulubionymi dodatkami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń