Dania główne Przepis na:
Drobiowe kotleciki Szu Szu

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 2352
Dodano: 27.10.2019
Odsłon: 10165
Składniki
- 60 dkg piersi z kurczaka
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki śmietany
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- pieprz (opcjonalnie)
- olej do smażenia
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Pierś pokroiłam pod ukosem na plastry ok 1 cm grubości. Dobrze jest tu kupić piersi kurczaka grubsze, ponieważ można wyciąć wtedy ładne medaliony.
-
W misce rozkłóciłam żółtka ze śmietaną, mąką i przyprawami. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyłam kawałki kurczaka do takiej marynaty i zakryłam folią spożywczą. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie wyjęłam kotleciki z marynaty, odsączyłam nadmiar marynaty i usmażyłam.
-
Smażyłam moje kotleciki Szu Szu na średnim ogniu na patelni z rozgrzanym olejem na złoty i delikatnie brązowy kolor.
Podawałam z ziemniakami i sałatką.
-
Notatki:
* miałam śmietanę 18%
* przyprawy dodawać wedle własnego smaku, można mniej lub więcej, tak samo z czosnkiem
* świetna przekąska na imprezy
* podawać z ulubionymi dodatkami
Komentarze do przepisu (4)

SprytnaChochla 29 październikaZgłoś do usunięcia
Z sosem czosnkowym będą świetne!1 Kto głosował? | Odpowiedz

Do-syta 28 październikaZgłoś do usunięcia
Ciekawy pomysł2 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 28 październikaZgłoś do usunięcia
Wygladaja bardzo pysznie!1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 27 październikaZgłoś do usunięcia
Pyszny obiadek:)1 Kto głosował? | Odpowiedz