Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Duszona kaczka w winie z warzywami"
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 729
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 720
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 409
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3548
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 729
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 720
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 409
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3548
Składniki
Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w cząstki, marchew w plastry. Na patelni podsmaż na rozgrzanym maśle uda kaczki, aż będą rumiane. Przełóż je do garnka, na pozostałym z kaczki tłuszczu podsmaż cebulkę, dodaj pieczarki, smaż 10 minut. Wlej wino, smaż jeszcze 3 minuty. Pieczarki z cebulą i winem przełóż do kaczki, dodaj marchew, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Duś godzinę pod przykryciem na małym ogniu.
Po godzinie dodaj marynowane cebulki i gałązkę rozmarynu, duś jeszcze 40 minut. Gotową kaczkę udekoruj gałązkami świeżego tymianku. Podawaj z ziemniakami.
Czas: około 2,5 godziny.Źródło: Dobry Tydzień