Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszona kaczka w winie z warzywami

Duszona kaczka w winie z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12883

Dodano:

Odsłon: 6

Sprawdzony przepis na "Duszona kaczka w winie z warzywami"

Składniki

  • 4 uda z kaczki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 6 pieczarek
  • 2 marchewki
  • 10 dag małych marynowanych cebulek
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w cząstki, marchew w plastry. Na patelni podsmaż na rozgrzanym maśle uda kaczki, aż będą rumiane. Przełóż je do garnka, na pozostałym z kaczki tłuszczu podsmaż cebulkę, dodaj pieczarki, smaż 10 minut. Wlej wino, smaż jeszcze 3 minuty. Pieczarki z cebulą i winem przełóż do kaczki, dodaj marchew, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Duś godzinę pod przykryciem na małym ogniu.

  2. Po godzinie dodaj marynowane cebulki i gałązkę rozmarynu, duś jeszcze 40 minut. Gotową kaczkę udekoruj gałązkami świeżego tymianku. Podawaj z ziemniakami.

  3. Czas: około 2,5 godziny.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń