Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Duszona kaczka w winie z warzywami"
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30840
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3602
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 3425
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1103
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30840
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3602
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 3425
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1103
Składniki
Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w cząstki, marchew w plastry. Na patelni podsmaż na rozgrzanym maśle uda kaczki, aż będą rumiane. Przełóż je do garnka, na pozostałym z kaczki tłuszczu podsmaż cebulkę, dodaj pieczarki, smaż 10 minut. Wlej wino, smaż jeszcze 3 minuty. Pieczarki z cebulą i winem przełóż do kaczki, dodaj marchew, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Duś godzinę pod przykryciem na małym ogniu.
Po godzinie dodaj marynowane cebulki i gałązkę rozmarynu, duś jeszcze 40 minut. Gotową kaczkę udekoruj gałązkami świeżego tymianku. Podawaj z ziemniakami.
Czas: około 2,5 godziny.Źródło: Dobry Tydzień