Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone gołąbki w aromatycznym bulionie oraz soku z kapusty.
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3436
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 42
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2730
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 123
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 99
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3436
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 42
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2730
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 123
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 99
Składniki
Oddzielamy liście kapusty.
Na dno żeliwnego garnka układamy pokrojone w plasterki cebule i marchewkę. Dokładamy liście laurowe, ziela angielskie, śliwki oraz pokruszone suszone grzybki.
Farsz: Ryż gotujemy w 750 ml osolonej wody z dodatkiem szafranu. Ugotowany ryż mieszamy ze zmielonym mięsem. Doprawiamy do smaku.
Nadzienie zawijamy w liście kapusty. gołąbki.
Ciasno układamy w żeliwnym garnku. Wlewamy zalewę od kiszenia kapusty oraz bulion. Wierzch przykrywamy pozostałymi liśćmi, posypujemy kminkiem. Garnek przykrywamy przykrywką. Wstawiamy do piecyka. Nastawiamy temperaturę na 200°C. Gdy piecyk się nagrzeje zmniejszamy temperaturę do 150°C. Pieczemy około 3 godziny. Gotowe gołąbki polewamy sosem, który wytworzył się podczas wolnego pieczenia gołąbków.
Kiszone liście włoskiej kapusty mają kwaskowy, lekko słony oraz ziołowy smak, który doskonale komponuje się z delikatnym mięsem dziczyzny. Wolne pieczenie gołąbków w żeliwnym garnku powoduje, że mięso oraz ryż pęcznieją i przechodzą smakiem i aromatem pozostałych składników. Dodatek do sosu suski sechlońskiej nadaje sosowi lekko dymnego aromatu, a suszony prawdziwek podbija i pomaga połączyć wszystkie smaki.